Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medvedu s Porezna se ni treba bati lovcev

Dnevnik - : V Agenciji RS za okolje so ugotovili, da medved, ki je poleti sejal strah med pastirji s pobočja Porezna, ni nevaren za človeka

Cerkno - Medved, ki je avgusta kolovratil po pobočju Porezna in pri tem pomalical pet krav in tele (o tem smo obširno poročali tudi v Dnevniku), bo, kot kaže, še naprej mirno spal. V Agenciji RS za okolje (Arso) so namreč zavrnili predlog pašnih skupnosti Otavnik in Porezen o odstrelu problematičnega kosmatinca.

Po njihovem mnenju odstrel enega medveda sicer ne bi ogrozil populacije medveda v Sloveniji, ima pa lahko takšen ukrep pomemben vpliv v alpskem prostoru, kjer je število medvedov majhno. Poleg tega so prepričani, da medved ni agresiven, saj se je ob srečanju z ljudmi vedno umaknil, medtem ko uporaba moči pri pridobivanju hrane ne kaže na agresivno vedenje medveda. Med drugim v Arsu še navajajo, da se oškodovancem redno izplačujejo škode, ki jih povzročajo zavarovane živalske vrste.

Kmetje, ki na porezensko-otavniških pašnikih skupno pasejo približno 300 glav goveda in 100 ovac, so takšno odločitev Arsa tudi pričakovali, saj se odstrel po navadi odobri le v primeru, da medved napade človeka. Tega pa medved na njihovem območju še nikdar ni storil. Kljub temu tamkajšnji oškodovanci napovedujejo, da se ne bodo dali kar tako utišati. Pravijo namreč, da medved v njihovih krajih nima kaj početi in da je zaradi škode, ki jo povzroča, ogrožena njihova dejavnost.

Zavod za gozdove: Porezen ni primeren habitat za medveda

Da bo zaradi odločitve Arso posledice utrpela pašna dejavnost, je prepričan tudi Iztok Koren iz tolminskega zavoda za gozdove. "To je dodatna, posredna škoda, ki nastaja zaradi medveda, in temu smo že bili priča v preteklosti. Tam, kjer je lahko medved nemoteno ubijal živino brez kakršnih koli sankcij, so kmetje zaradi strahu opustili živinorejo," pojasnjuje Koren, ki ne skriva razočaranja nad odločitvijo agencije za okolje.

"Bolj kot nas, ki tam živimo in delamo, so upoštevali mnenje društva Dinaricum, ki naj bi ovrglo vse naše argumente. Sami menimo, da Porezen ni primeren habitat za medveda, ker je gora obljudena praktično od nižine do vrha. V društvu Dinaricum pa so podali diametralno nasprotno mnenje, in sicer, da so na Poreznu ugodne bivalne razmere za medveda, kar je čista neumnost. S tem se delajo norca iz ljudi, ki živijo na tem območju," meni Koren.

Problematični medved, ki naj bi tehtal od 150 do 200 kilogramov, se je sicer vse poletje ljudem umikal. Nihče ga ni videl v živo, zasledili so le odtise njegovih šap. V tolminskem zavodu za gozdove predpostavljajo, da je na območju zgornjega Posočja in Triglavskega narodnega parka prisotnih do pet medvedov, nekateri med njimi pa celo prezimijo. "Opažene so bile tudi medvedke z mladiči, kar pomeni, da se tod ne potikajo le medvedi, ki bi morali po našem koridorju proti severu, ampak je dejansko populacija v teh krajih vedno bolj ustaljena," pravijo v tolminski enoti zavoda za gozdove.

www.dnevnik.si/ 24.11.2011


Dnevnik/G-L, 12.08.2011:
Po Poreznu kolovrati lačen medved

Jana/G-L, 04.09.2011:
Medved pod Poreznom

G-L - Anka Vončina, 24.11.2011:
Zadnja grapa na Porezen


 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije