Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nihalka Velika planina dobila novo srce

Dnevnik - Anita Vošnjak: Z remontom se bo najstarejša slovenska žičnica za skoraj milijon evrov prelevila v najmlajšo, predvsem pa varno nihalko

Kamnik - Na Veliki planini, kamor se je zaradi remonta nihalke mogoče že od septembra povzpeti le peš, dela potekajo po načrtih, in kot napoveduje direktor družbe Velika planina Dušan Bombač, bodo z zimsko sezono začeli s 15. decembrom.

"Tudi, če ne bo snega, saj za nas zimska sezona pomeni, da lahko na planino prepeljemo zimske potnike, to pa niso le smučarji, marveč tudi najemniki koč in drugi obiskovalci," pojasnjuje Bombač. Dodaja, da se jim z deli mudi predvsem zaradi novoletnih praznikov, ko je na planini vselej živahno; še zlasti na božični večer, ko planina vso noč žari v soju bakel, ki jih s sabo prinaša več sto udeležencev polnočnic v cerkvici Marije Snežne.

Opremo za novo strojnico so prejšnji teden pripeljali iz Švice. Izdelali so jo v švicarskoavstrijskem podjetju Steurer. Včeraj so domači mojstri že montirali pogonsko kolo nove strojnice. "Nihalka, ki sodi med najstarejše žičniške naprave v Sloveniji, je dobila tudi nov elektromotor reduktor in vse drugo, kar je potrebno za varno vožnjo potnikov," pojasnjuje Bombač in dodaja, da se bo z novo pogonsko opremo ena najstarejših slovenskih žičnic prelevila v najmlajšo.

"Nihalka je pravzaprav sestavljanka, ki ji ni mogoče določiti letnice, saj ji zdaj menjavamo srce pogona, nosilno vrv menjavamo na 16 let, prihodnje leto naj bi za 200.000 evrov zamenjali kabini, ki so najbolj na očeh, čeprav sodijo med njene manj pomembne dele..." našteva Bombač.

Letošnja naložba bo občino Kamnik stala skoraj milijon evrov, javni razpis za strojnico je obsegal 890.000 evrov, 30.000 so porabili še za obsežnejša vzdrževalna dela na sedežnici in vlečnicah, obnavljajo tudi elektroinštalacije, prav toliko so vložili tudi v obnovo gostišča Zeleni rob. Pravkar so zamenjali strešno kritino iz šinkelnov in okna v zgornjem nadstropju, dogradili rezervoar za vodo in prenovili sanitarne prostore in kuhinjo. Gostišče je kljub remontu odprto.

Direktor Dušan Bobmač ugotavlja, da je na planini še vedno veliko obiskovalcev, saj sta bila zadnja dva konca tedna sončna. Malo težav imajo le z vodo, saj so odvisni od deževnice. V novi sezoni cen ne bodo dvigovali, kar pomeni, da bo na planini mogoče med tednom smučati za 15 evrov, kolikor stane vožnja z nihalko in sedežnico, ob koncu tedna pa za dva evra več, napoveduje Bombač. Dodaja da "računajo" zlasti na priljubljeno sobotno nočno sankanje, ki družine stane 39 evrov, za družinsko smučarsko vozovnico pa bo treba odšteti 42 evrov.


Anita Vošnjak

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije