Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Binkoštna nesreča na Grintovcu

Iz časa / Tedenske slike (1932): Na binkoštni ponedeljek se je okrog 7. ure zjutraj v Kamniških planinah pod Grintovcem smrtno ponesrečil krojaški pomočnik Albert Makuc.

Kamniške planine so v zadnjih letih zahtevale že več človeških žrtev. Pred šestimi leti sta se na binkoštni ponedeljek na podoben način smrtno ponesrečila dva mlada zaročenca, ko jima je zdrsnilo na poledenelem snegu in sta treščila v prepad. Zadnja tri leta pa smo imeli vsako leto po en smrtni primer. Leta1930. se je na Sedlu ubil Rudolf Pečar iz Ljubljane, lani pa je pod Grintovcem na poti proti češki koči padel čez 40 metrov visoko steno zlatarski pomočnik Mihajlo Veber iz Novega Sada.
Letošnja prva žrtev pa je bil nesrečni Albert, ki je še nekaj minut pred nesrečo pripovedoval tovarišem, kako sta se pred šestimi leti ponesrečila dva zaročenca.
Pokojni Albert Makuc je bil po rodu primorski rojak, doma iz Šempasa pri Gorici. Staršev ni imel več, od več njegovih bratov in sester je ena poročena v Ljubljani na Kodeljevem en brat je v Julijski Krajini, en brat in ena sestra v Južni Ameriki. Pokojnik je bil zaposlen pri tvrdki Franc Kovič v Mostah pri Ljubljani.

Makuc je bil miren in trezen mladenič, ki ni ljubil hrupne družbe. V gostilne ni zahajal nikoli. Najljubše razvedrilo mu je bilo, če je mogel v soboto popoldne odriniti od doma in pohiteti na planine. Najrajši je hodil v Kamniške planine, posebno pa se mu je priljubila pot s Kokrškega sedla na Grintovec. Prav pot, po kateri je najrajši hodil, mu je postala usodna. Zdrsnil je po zledenelem snegu, padel v prepad in se ubil. Makuc je bil član Sokola I. v Ljubljani. Vsi, ki so ga poznali, hvalijo njegovo skromnost in tovariško prijaznost.

Tedenske slike, 30. maj 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije