Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Mariboru 27. decembra

Cikel gorniškega filma - vsak zadnji torek v mesecu: Tista lepa leta in Poljska Himalaja - ženske v gorah  ob 20. uri v kino Udarnik

Tista lepa leta

Boštjan Mašera, Mojca Volkar Trobevšek / Slovenija / 2010 / 50 min
Takoj po koncu druge svetovne vojne se je na Slovenskem izoblikovala generacija plezalcev, ki je korenito spremenila dotedanji pristop do slovenskega alpinizma. Zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje VI. stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. Ob vsem tem pa še vedno plezala tudi s predvojnimi vzorniki. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Zahodnih Alp. Rado Kočevar, Ciril Debeljak - Cic, France Zupan, Sandi in Danica Blažina ter mnogi drugi so bili tik pred tem, da dobijo vozovnico za Himalajo, a žal so obstali nekje vmes med slovenskimi Alpami in najvišjimi vrhovi sveta.

Poljska Himalaja - ženske v gorah

Anna Filipow, Krzysztof Wielicki / Poljska / 2008 / 41 min
»Dobri bog nama je pomagal, da sva oba na isti dan dosegla velike višave.« To je najbolj znana izjava, povezana s poljskim alpinizmom. Zdaj, ko sta oba udeleženca tega pogovora že pokojna, nas gane še toliko bolj. Te besede je 10. junija 1979, ob svojem prvem obisku na Poljskem, izrekel papež Janez Pavel II., namenjene pa so bile Wandi Rutkiewicz, eni najboljših alpinistk na svetu. Papež je imel v mislih 16. oktober leta 1978, ki je bil za oba najpomembnejši dan v življenju – Karol Woytila je bil ta dan izvoljen za novega papeža, Wanda, njegova rojakinja iz oddaljene poljske dežele, pa je kot tretja ženska in kot prva Evropejka stala na vrhu najvišje gore na svetu. Ta dogodek so mnogi razumeli kot čudež, a je bil tudi močna potrditev fenomena, ki so ga ustvarile poljske plezalke: ženski alpinizem.

 

  ...12.2011
Selektor programa: Silvo Karo, direktor
Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale


 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije