Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežne razmere - 24.10.11

24.10.2011

► Slika s Kredarice

G-L: poobjave z ARSO

ponedeljek, 24. oktober 2011, ob 23:09, Franci Savenc, ogledov: 683

ARSO: Po zadnjem sneženju je bilo v gorah hladno in večinoma oblačno vreme, ponekod so bile tudi rahle padavine. Ledišče je bilo sprva na nadmorski višini okoli tisoč metrov, a se je ob koncu tedna postopno dvigalo. - Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

... in je danes na nadmorski višini okoli 1300 m ter se še dviga. Nižje se je sneg ojužil in na prisojnih pobočjih tudi kopnel, višje se je le nekoliko sesedel.

Prevladujoči vzhodni in jugovzhodni veter je na vetru izpostavljenih legah delal zamete.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 60 cm snega, na 1500 m pa do okoli 40 cm. Drugod je na 1500 m okoli 30 cm snega.
Snežna odeja je mehka in v visokogorju še rahla, na vetru izpostavljenih mestih pa je pokrita s tanko skorjo. Nižje je sneg moker. Nevarnost snežnih plazov je večinoma majhna, 1. stopnje.
Več možnosti, da ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz je le na mestih z napihanim snegom.
V naslednjih dneh bo prevladovalo oblačno vreme. Postopno se bo otoplilo. Ledišče se bo že jutri dvignilo nad 2500 m in bo ostalo visoko ves teden. Izrazitejše padavine se bodo začele pojavljati v torek in se bodo do srede v naših gorah še okrepile.
Na Pohorju jih bo malo, največ pa v zahodnem delu Julijskih Alp in Karavank. Meja sneženja se bo v torek dvignila na okoli 2000 m, nato pa do okoli 2300 m. Sneg se bo nižje razmočil in kopnel, višje pa se bo količina snega povečala in z njo tudi nevarnost snežnih plazov. Razmere za obisk gora bodo v tem tednu neugodne.

eXTReMe Tracker