Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov

Vecer.si 29.10.2011

Slovenijo obiskalo 2,3 milijona turistov

                 (Foto: Marko Vanovšek)

sobota, 29. oktober 2011, ob 20:09, Bruno Fras, ogledov: 1192

Večer, Slovenija: Slovenijo je v prvih osmih mesecih letos obiskalo 2,3 milijona turistov, kar je 6,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo 823.112 domačih in 1,4 milijona tujih turistov.

Samo v avgustu so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili dobrih pol milijona prihodov turistov.

V obdobju od januarja do avgusta se je število prihodov domačih turistov povečalo za tri odstotke, število prihodov tujih pa za 9,2 odstotka. Drugačen je bil trend v avgustu, ko se je število prihodov domačih turistov povečalo bolj kot število prihodov tujih turistov. Število domačih turistov se je v primerjavi z julijem povečalo za 10,2 odstotka na 158.089, število tujih pa za 8,9 odstotka na 342.299.

V osmih mesecih je statistični urad v Sloveniji naštel 6,8 milijona prenočitev oz. 5,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je pri nas prenočevalo 2,8 milijona domačih turistov (-0,2 odstotka) in slabe štiri milijone tujih turistov (+9,6 odstotka). Samo avgusta je bilo zabeleženih 1,6 milijona prenočitev oz. sedem odstotkov več kot julija, od tega 577.982 prenočitev domačih gostov (+2,1 odstotka) in dober milijon tujih (+10 odstotkov).

Avgusta je bilo največ prihodov in prenočitev turistov v gorskih občinah, in sicer 32 odstotkov vseh prihodov turistov in 29 odstotkov vseh prenočitev turistov. Sledile so obmorske občine in zdraviliške občine. V Ljubljani je bilo zabeleženih 13 odstotkov vseh prihodov in osem odstotkov vseh prenočitev turistov, je razvidno iz podatkov državnega statističnega urada.

Delež prenočitev tujih turistov je bil avgusta največji v Ljubljani, in sicer 98-odstoten, pri čemer so največ prenočitev ustvarili turisti iz Italije. V gorskih občinah je bil delež prenočitev tujih turistov med prenočitvami vseh turistov v teh občinah 74-odstoten, v obmorskih 58-odstoten, v zdraviliških pa 55-odstoten.

Turisti so avgusta v Sloveniji prenočevali povprečno 3,2-krat (domači turisti 3,7-krat, tuji turisti pa trikrat). Povprečno najdlje so se pri nas zadržali turisti iz Rusije (6,5 prenočitve), sledili so Nizozemci s 4,5 prenočitve, Britanci s 3,4 prenočitve, Nemci in Avstrijci s po 3,1 prenočitve in Italijani z 2,9 prenočitve.

Povprečno najdlje so se turisti zadrževali v obmorskih in zdraviliških občinah, in sicer so tam prenočevali povprečno 4,3-krat. V gorskih občinah so prenočevali povprečno 2,9-krat, v Ljubljani povprečno 1,8-krat.

V hotelih in kampih so turisti prenočevali povprečno 3,3-krat, v zasebnih sobah, apartmajih, hišah povprečno 3,5-krat in v apartmajskih in počitniških naseljih povprečno 4,7-krat.

Dve tretjini vseh prenočitev turistov sta bili avgusta ustvarjeni v občinah Piran, Ljubljana, Bled, Brežice, Bohinj, Koper, Izola, Kranjska Gora, Moravske Toplice in Bovec.

Avgusta so k nam v največjem številu prispeli in pri nas največkrat prenočevali turisti iz Italije, Nemčije in Avstrije, še navaja statistični urad v podrobnejših podatkih.

Komentiraj (1):

Franc Štibernik, sobota, 29. oktober 2011, ob 22:38

Me pa res zanima kolikšen delež turistične takse bo dobila PZS oziroma PD, ki skrbijo za markiranje in vzdrževanje planinskih poti, ki jih tržijo turistični delavci.

eXTReMe Tracker