Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smučišče Ivarčko-Ošven bo zaprto

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: Po lanski izgubi so se v podjetju Ivarčko odločili, da v prihodnji zimski sezoni skoraj novih naprav pred petimi leti temeljito posodobljenega smučišča sploh ne bodo pognali.

"Nenormalno je, če plačuješ za to, da lahko drugi smučajo," je izkupiček lanske smučarske sezone na smučišču Ivarčko-Ošven pojasnila direktorica podjetja Ivarčko, d.o.o., Romana Hoič. Z bratom Romanom Grahom, s katerim imata podjetje v lasti, sta se, potem ko so v lanski sezoni pridelali še 30 tisoč evrov izgube, odločila, da smučišče v naslednji zimi ne bo delovalo. "Za sezono 2012/2013 pa se bomo še odločili. Vendar je običajno, da smučišča sama niso rentabilna, zaslužek je mogoč le ob dobri hotelski in gostinski ponudbi, ki pa je tu nimamo," je povedala Hoičeva. Po njenih besedah je družina Grah v posodobitev smučišča doslej vložila približno sedem milijonov evrov. Da je smučišče temeljito posodobljeno, priznavajo tudi ljudje iz žičničarske stroke. Grahi so leta 2007 pričeli temeljito obnovo tega smučarskega centra. Staro dvosedežnico so nadomestili s povsem novo štirisedežnico, vlečnico na Ošvenu so obnovili, poskrbeli za razsvetljavo in smučišče opremili s sodobnim sistemom zasneževanja, ki vključuje tudi dva akumulacijska bazena. Obnovili so tudi strojni park in nabavili nov stroj za teptanje. Kljub velikemu vložku pa smučišče nikoli ni zaživelo. Prvič je obratovalo v sezoni 2008/2009, naslednjo zimo je bilo zaprto, lani je obratovalo, letos spet ne bo. Izguba pa se kopiči. Družini Grah, ki se sicer uspešno ukvarja z industrijsko proizvodnjo, je smučarski center postal neprijetno breme. "Najprej moramo poskrbeti za proizvodnjo," je povedala Hoičeva. Jože Grah, ki je podjetje zdaj predal potomcema, se zaveda, da je potreben strateški partner, ki bi moral vložiti kapital predvsem v izgradnjo hotela ob smučišču. Kljub poskusom, ki so po njegovih besedah bili tik pred tem, da postanejo uspešni, in kljub temu da ima za hotel celo že gradbeno dovoljenje in idejne projekte za pravi smučarski raj pod Uršljo goro, mu takega partnerja ni uspelo najti.

Govorice, da so Grahi v smučarski center investirali predvsem zaradi denarja, ki naj bi ga za ta namen pridobili iz skladov EU, je direktorica Hoičeva odločno zanikala. "Niti centa evropskega denarja ni v tem. Čeprav bi ga lahko dobili, a ga nismo hoteli, saj so bili pogoji prezahtevni."

Jurij Berložnik


 

Vecer.si 27.10.2011

Sodobnega smučišča s skoraj novo sedežnico družina Grah letos ne namerava pognati, kaj bo z njim v prihodnje, se bodo še odločili.

Sodobnega smučišča s skoraj novo sedežnico družina Grah letos ne namerava pognati, kaj bo z njim v prihodnje, se bodo še odločili. (Jurij Berložnik)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije