Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdaj je Triglavski narodni park vrednota

Večer, Pisma bralcev - Miran Mihelič: V Bovcu je 11. oktobra v organizaciji Triglavskega narodnega parka potekala okrogla miza ob celoletnih praznovanjih 30-letnice TNP.
Delo, Pisma bralcev - Miran Mihelič: TNP je vrednota le, če so domačini v njem usposobljeni in spoštovani varuhi

K razpravi so bili povabljeni le posamezni predstavniki domačinov iz vseh središč tega parka, strokovnjaki, naravovarstveniki z gorenjskega in primorskega dela parka, niso pa povabili županov občin, v katere sega park. "Zmanjkalo" je tudi časa za kaj več kot tri razpravljavce iz publike, med katero so bili pretežno ljudje, ki živijo v parku ...

Med prisotnimi domačini, za katere po okrogli mizi skoraj ni bilo več časa, da bi prišli do besede, je bilo po končani razpravi slišati mnoge konkretne predloge iz njihovega vsakdana, ki doslej niso bili zapisani kot priporočila, zato ni pričakovati, da bodo upoštevani. Sedaj se državni predstavniki izgovarjajo, da za razvojne obljube ni denarja. Če jim država denarja ne da, naj jim ga vsaj ne jemlje, menijo ljudje.

Ljudi, ki živijo in delajo v TNP, bi morala država oprostiti vsakega davka na delo in nepremičnine. V to kategorijo ne spadajo vikendaši, čeprav imajo v vikendu prijavljeno (stalno) bivanje. Za ohranjanje obdelanih kmetijskih površin kulturne krajine bi morali dobiti posebne subvencije, kot je to primer v Avstriji in še kje v Alpah. Dedovanje ali prodaja nepremičnin bi morala biti dovoljena le prebivalcem iz parka ali TNP.

V park bi moralo biti prepovedano umetno naseljevati kakršnekoli divje živali (izrecno ne velikih zveri), ribe itd., kar se dogaja sedaj. Moralo bi biti prepovedano ubijanje divjadi in rib. Narava se zna regulirati sama. Vnos divjih zveri (in rib) je nasilje nad temi zvermi, domačo živino, ki jo lačne plenijo, domačini in obiskovalci pa se ne počutijo varne.

Poti v parku bi morale postati učne. Park bi moral postati osnovna šola, srednja šola in univerza odličnosti vzgoje (tudi nacionalnih vrednot), preučevanja vsega, kar je zanimivega na prostem.

Tudi tukajšnji turizem mora postati destinacija odličnosti. Z najboljšimi strokovnjaki je treba začeti pripravljati programe in usposabljati mlade domačine za vrhunsko ponudbo, ki bo tudi tržena po najvišji ceni. Tako za življenje v parku ne bo potreben množični industrijski turizem, ampak bodo ljudje živeli dostojno od bistveno manjšega števila obiskovalcev. Preživeti dan v parku mora postati privilegij obiskovalca in domačina, ki ga bodo podučili tudi o visokih vrednotah in primernem vedenju v parku. To pa bo tudi najboljši zgled in vzgoja ponosa, zavesti in odgovornosti do teh vrednot.

Miran Mihelič, Bovec


Delo, Pisma bralcev - 15.10.2011
TNP je vrednota le,
če so domačini v njem usposobljeni in spoštovani varuhi

V Bovcu je 11. oktobra v organizaciji Triglavskega narodnega parka, potekala okrogla miza ob celoletnih praznovanjih 30-letnice TNP. K razpravi so bili povabljeni le posamezni predstavniki domačinov iz vseh središč tega parka, strokovnjaki, naravovarstveniki z gorenjskega in primorskega dela parka, niso pa povabili županov občin, v katere sega park. »Zmanjkalo« je tudi časa za kaj več kot tri razpravljavce iz publike, med katero so bili pretežno ljudje, ki živijo v parku … Med prisotnimi domačini, za katere po okrogli mizi skoraj ni bilo več časa, da bi prišli do besede, se je po končani razpravi slišalo mnoge konkretne predloge iz njihovega vsakdana, ki doslej niso bili zapisani kot priporočila, zato ni pričakovati, da bodo upoštevani. Sedaj se državni predstavniki izgovarjajo, da za razvojne obljube ni denarja. V tem primeru menijo, če jim država denarja ne da, naj jim ga vsaj ne jemlje.

Ljudi, ki živijo in delajo v TNP, bi morala država oprostiti vsakega davka na delo in nepremičnine. V to kategorijo ne spadajo vikendaši, čeprav imajo v vikendu prijavljeno (stalno) prebivanje. Za ohranjanje obdelanih kmetijskih površin kulturne krajine bi morali dobiti posebne subvencije, kot je to primer v Avstriji in še kje v Alpah. Dedovanje ali prodaja nepremičnin bi morala biti dovoljena le prebivalcem iz parka ali TNP.

V park bi moralo biti prepovedano umetno naseljevati kakršne koli divje živali (izrecno ne velikih zveri), ribe itd., kar se dogaja sedaj. Moralo bi biti prepovedano ubijanje divjadi in rib (kar gotovo ni humano). Narava se zna regulirati sama. Vnos divjih zveri (in rib) je nasilje nad temi zvermi, domačo živino, ki jo lačne plenijo, domačini in obiskovalci, ki se ne počutijo varne. Streljanje je neznosen hrup!

Poti v parku bi morale postati učne. Park bi moral postati osnovna šola, srednja šola in univerza odličnosti vzgoje (tudi nacionalnih vrednot), proučevanja vsega, kar je zanimivega na prostem.

Tudi tukajšnji turizem mora postati destinacija odličnosti, na ravni odličnosti krajine, zgodovine … parka. Z najboljšimi strokovnjaki je treba začeti pripravljati programe in usposabljati mlade domačine v odličnosti vsakršne ponudbe na licu mesta te destinacije, ki bo tudi tržena po najvišji ceni. Tako za življenje v parku ne bo potreben množični industrijski turizem, ampak bodo ljudje živeli dostojno od bistveno manjšega števila obiskovalcev. Preživet dan v parku mora postati privilegij obiskovalca in domačina, ki ga bo podučil tudi o visokih vrednotah in temu primernem vedenju v parku. To pa bo obenem tudi najboljši zgled in vzgoja ponosa, zavesti in odgovornosti do teh vrednot, kako naj se vedejo do njih in tudi do vse ostale (gorske) narave pri nas.

Miran Mihelič
Klanc 38, Bovec

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije