Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Razgibajmo se - 27.10.11

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

četrtek, 27. oktober 2011, ob 05:30, Dušan Škodič, ogledov: 875

ŠZL - Žiga Černe: Jesenski pohodi, nekaj pa tudi za pohodnike, ki jih zanimajo ostanki Soške fronte ...

Jesenski pohod Občine Vodice
Vse bolj kratki dnevi bodo kmalu še krajši, ko bomo s sobote na nedeljo, s poletnega, skočili na običajen, to je zimski dnevni urnik. A pred nami so kar štirje prosti dnevi, ki jih lahko, poleg morda že tradicionalnih opravkov v tem času, izkoristite tudi za kakšen pospešen ritem srca o telesni aktivnosti. Že v soboto, 29. oktobra, boste lahko med pohodom obiskali kar štiri občine: Vodice, Ljubljano, Trzin in Mengeš. Začetna in končna točka bo pri koči Smučarskega društva Strahovica v Selu pri Vodicah (pod Rašico), med osmo in deseto dopoldne, hodili pa boste 15,8 kilometra daleč, po urejenih in označenih poteh po grebenu Rašice in vaseh ob njenem severnem vznožju. Pohod bo primeren tudi za starejše in mladino. Prijavnine ne bo, kljub temu pa vas bodo na koncu postregli z malico in pijačo. Informacije: 041 886 003, [email protected]

Po bojiščih Soške fronte na Goriškem
V soboto bo priložnost za pohodni skok v zgodovino in ogled ostankov vojne, ki je v začetku preteklega stoletja divjala tudi po naših zahodnih krajih. Zbor bo na Trgu Jožeta Srebrniča v Solkanu, start ob devetih dopoldne, vodniki pa vas bodo štiri ure vodili pot čez Sveto Katarino do Kramarce, nato ob jarkih in skozi kaverne na Sv. Goro, proti Vodicam in nazaj proti smaragdni reki na toplo malico. Hoje bo za okoli štiri ure. Poskrbite za primerno obutev in (naglavno) svetilko. Prijavnina bo pet evrov. Informacije: 051 638 862, 05 330 04 20, www.solkan.net.

Po sledeh Soške fronte na Krasu
Tudi na predzadnji oktobrski dan boste lahko raziskovali ostanke izpred skoraj stoletja in se ob tem še malo razgibali. Začetek bo ob devetih dopoldne pred Vaško šolo v Brestovici pri Komnu, z deset ali petnajst kilometri pa boste v štirih do petih urah opravili po nekdanjih vojaških poteh na obeh straneh nekdanje meje, obiskali kraško jamo, imeli priložnost uživati v razgledih na Tržiški zaliv, Julijske Alpe in z rdečim rujem obarvano pokrajino, vmes pa ne bo manjkala niti domača kraška malica, peka kostanja in pokušina jabolčnega soka, za mlade pa izdelava izdelkov iz buč. Informacije: 031 670 760, www.brestovica.com.

Jesenski pohod na Javornik
Javornik ni le vzpetina črnovrške planote, ampak je tudi najvišje ležeče naselje v tem delu Slovenije. Na 1241 metrov visokem vrhu hriba stoji razgledni stolp, z njega pa se po nevihti moč videti celo morje. Na sedlu med Javornikom in Dednim vrhom stoji Pirnatova koča (stara koča je stala nižje, nasproti kmetije Medved, kjer je bila leta 1876 spravljena prva vpisna knjiga pri nas). Za dan reformacije se po nekaj kondicije in razgled lahko odpravite z vipavskega ali črnovrškega konca. Iz Črnega Vrha nad Idrijo boste za vzpon potrebovali nekaj več kot uro, pot pa je dobro označena in je ni mogoče zgrešiti. Voden pohod bo organiziran iz Vipavske doline, za pot gor in dol pa si vzemite osem ur. Odhod bo ob pol osmih zjutraj iz naselja Gradišče nad Vipavo, od tam pa boste šli po lažji ali težji smeri na Gradiško turo čez Nanos do Podkraja (kdor ne bo zmogel celotne poti, se pohodnikom lahko priključi tam) in čez sedlo Strelice na vrh. Že med vzponom in potem še na cilju bo poskrbljeno za malico, za konec pa bodo pripravili še družabno srečanje ob zvokih javorniške »frajtonarice«. Informacije: 051 440 504, 041 724 865, www.pd-krizna-gora.si.
 

eXTReMe Tracker