Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Blagoslovitev in otvoritev smučarskega doma SK Ilirije

Slovenski list (1931): Včeraj so nenavadno zgodaj oživele ljubljanske ulice. Zaspanci, katerih je v Ljubljani nič koliko, so se spraševali, kaj so je zgodilo, ko je tak živ-žav že na vse zgodaj.

No, pa ni bilo nič posebnega, samo številni prijatelji belega športa so hiteli na kolodvor, odkoder jih je odpeljal posebni vlak v Rateče na Gorenjsko. Tam so včeraj na slovesen način blagoslovili novi smučarski dom, ki ga je zgradila Ilirija. V posebnem vlaku je skoro zmanjkalo prostora, tak naval je bil. Vse je hotelo prisostvovati slovesni otvoritvi tako rekoč prvega slovenskega smučarskega doma. Nad 800 smučarjev je vstopilo v Ljubljani, na posameznih postajah je pa armada »dilcarjev« še naraščala.
V kot, kjer se stekajo meje treh držav in ki velja za najlepši del naše domovine, je šla ta velika armada. Ob vznožju piramidastega Jalovca, ki ga po pravici imenujejo jugoslovanski »Matterhorn«, je pričakovala vse te izletnike nova koča, odeta v zelenje in zastave. Ponosno je vihrala raz dom belo-zelena klubova zastava.
Koča je tretji spomenik športnega delovanja SK Ilirije. Odlični predstavniki oblasti so s svojo udeležbo dali priznanje neumornemu delu Ilirije, ki je vedno usmerjeno v korist splošnosti. Pa ne samo koča, tudi Rateče so bile odete v svečano obleko. Domačini se v polni meri zavedajo, kolike koristi bodo imeli od koče.
V koči je bil postavljen provizoričen oltar, kjer je bral sv. mašo gosp. kanonik Šiška. Pred mašo je imel pomemben govor, v katerem je pozival smučarje, da ne pozabijo, ko uživajo krasote zimske narave, na Onega, ki je vse te krasote ustvaril. Po svečanem svetem opravilu je blagoslovil dom in želel, da bi Bog to kočo obvaroval vsega zla. Po blagoslovitvi je govoril predsednik kluba dr. Dular, ki se je spominjal g. Karla Širclja, ki je prvi sprožil idejo graditi kočo. Pozdravil je vse odlične goste, predvsem podbana savske banovine dr. Hadžija, ki je zastopal banovino in pa Zvezo Športnih Zvez. Dravska banovina ni bila zastopana, pač pa je bil zastopnik okrajnega glavarja.

Kako znajo aktivni smučarji ceniti delovanje Ilirije, je pa pokazala smučarska tekma. Še na nobeni prireditvi ni startalo toliko tekmovalcev kakor včeraj. Elita smučarjev tekmovalcev je nastopila. Janša, Jakopiča, Nani, Jenko, Lakota i.t.d., vsi ti in še precej drugih je prišlo, da s svojo udeležbo pri tekmi pokažejo, da pravilno pojmujejo športno delovanje Ilirije. Nič manj kot 50 tekmovalcev je nastopilo. Prva večja medklubska tekma je pokazala, da je v mladih tekmovalcih zrasel naraščaj, ki bo sloves našega smučarstva v inozemstvo še bolj utrdil. Tekmovalska proga je merila 8 km in je potekalo izpred koče v smeri proti Ponci ob robu gozda do železnice, nato ob železnici po razritem gozdnem terenu do izvira Save, kjer so obrnili, nato v srednjo težkem vzponu zopet do koče. Na cilj so prispeli vsi — dva sta bila diskvalificirana radi krajšanja proge — v naslednjem vrstnem redu:
1. Janša Joško (Ilirija) v času 30:02 min. —
2. Jakopič Albin (Mojstrana) 30:31 ndn. —
3. Jakopič Avgust (Ljubljana) 31:20 min. —
4. Jenko Boris (Ilirija) 31:40 min. —
5. Smole Frane (Bratstvo, Jesenice) 31:48 min., odločil je žreb. —
6. Nani J. (Ljubljana) 32:00 min. —
7. Markelj Franc (Bratstvo) 82:20 min. —
8. Žemva Lovro (Gorje) 32:23 min. —
9. Šramel Bogo (Ljubljana) 32:30min. —
10. Zore Zdravko (Kranjska gora) 32:30 (odločil žreb). —
11. Knap Leo (Ilirija) 32:47. —
Zadnji jo prispel na cilj v času 46:05, kar je dokaz ostre borbe na progi. Snežne razmere so bilo zelo ugodne.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije