Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Barbarstvo nad planinsko naravo

Gorenjski glas - Urša Peternel: Na grebenu Karavank med planino Svečica in sedlom Seča je Agrarna skupnost Javornik Koroška Bela brez vseh soglasij zgradila traktorsko pot in s tem uničila transverzalno planinsko pot. "To smo naredili izključno zaradi varnosti živine in ljudi," se branijo v agrarni skupnosti.

Jesenice: »Med planino Svečica in sedlom Seča v Karavankah je Agrarna skupnost Koroška Bela Javornik izkopala približno kilometer in pol dolgo in do dva metra in pol široko traktorsko pot in uničila transverzalno planinsko pot. Takega barbarstva in nespoštovanja do narave si ni zamišljal nihče. Bo sploh kakšen del v Karavankah ostal nedostopen z avtomobilom?« Takole ogorčeno se je odzval Luka Markež iz odseka za varstvo narave pri Planinskem društvu Javornik Koroška Bela na nedavni poseg v naravo, ko so na pobudo kmetov zgradili traktorsko pot od planine Svečica do sedla Seča na grebenu Karavank nad Javorniškim Rovtom. Na ta način naj bi kmetom olajšali gnanje živine na pašo na planino. Pri tem je, kot meni Luka Markež, Agrarna skupnost Javornik Koroška Bela izigrala Zavod za varstvo narave Kranj, saj je pridobila soglasje zgolj za razširitev ozkih delov poti na približno 150 metrih med Svečico in Sečo. »V resnici pa so zrili poldrugi kilometer poti in nato zavodu ponižno poslali

dopolnitev vloge za celoten poseg. Inšpekcija mora tovrstno zlorabo končno kaznovati!« je prepričan Markež. Da je agrarna skupnost poseg res opravila brez potrebnih soglasij, je potrdil tudi Davor Krepfl z Zavoda RS za varstvo narave Kranj. »Poseg so opravili brez naravovarstvenega soglasja, ki bi jim ga morala izdati agencija za okolje na osnovi našega pozitivnega mnenja. Tega pa niso pridobili,« je povedal Krepfl. Namesto da bi le mestoma razširili del poti, so z bagrom prekopali celotno pot do sedla Seča in s tem naredili še eno gozdno pot, je povedal Krepfl. »Uničili so eno najlepših planinskih poti, ki je ne bo nikoli več, saj se takšnih posegov ne da nikoli več sanirati!« je opozoril in dodal, da imajo na zavodu težave s samovoljo agrarne skupnosti že vse od leta 2005. Do danes so namreč na tem območju brez soglasij zgradili več dostopnih vlak in zadrževalnikov oziroma zbiralnikov vode. »Imeli smo zelo jasne dogovore in v agrarni skupnosti natanko vedo, kaj se tu sme in kaj ne. To je območje Nature 2000 in vsi posegi morajo biti presojani z vidika vpliva na okolje. Bili so opozorjeni in dobro vedo, da si takšnih posegov v naravo ne smejo privoščiti,« je povedal Krepfl. Ker so bili vsi dosedanji sestanki in opozorila zaman, je zavod o zadnjih nedovoljenih posegih v naravo obvestil inšpektorat za okolje v Kranju in tudi republiški inšpektorat. »Zadeva se ponavlja že več let in zdaj se je je treba lotiti resno,« je odločen Davor Krepfl z zavoda za varstvo narave v Kranju.
 
»Če bo šlo tako naprej, se bo čez pet let prišlo z avtom do vrha Stola. Žal,« je zapisal eden od ljubiteljev narave na spletnem forumu.
 
In kaj o vsem tem pravi Edvard Slivnik, predsednik Agrarne skupnosti Koroška Bela Javornik? Povedal je, da so pot uredili izključno zaradi varnosti živine in tudi ljudi. Na planini se je letos paslo 112 glav govedi, 35 konj in dvesto ovac in imeli so več primerov, ko so živali zaradi ozke poti zgrmele v prepad, je povedal Slivnik. Kot je zagotovil, bodo zdaj razrito pot zatravili in jo uredili, prav tako pa so v fazi pridobivanja vseh potrebnih soglasij za poseg.

Urša Peternel
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Barbarstvo nad planinsko naravo"

Heinrich Blagne,

Osebno ne bi imel nič proti, če ga. Urša pozvala gospoda Edvarda, naj nam pokaže tisti grozovit prepad v katerega je zgrmelo več živali in je nevaren tudi za ljudi..

Po tem ključu bi potemtakem a.s. K.B. iznad Kurice nad Zg. Krmo (v kolikor bi jo imela v upravljanju, k sreči pa jo ima a.s. Zasip), kjer se pase govedo in človek, ravnotako dala zgraditi cesto.. A zanimivo: tam nihče nikamor ne zgrmi! Južno pobočje Struške pa je za govedo in navadnega smrtnika v resnici tako nevarno, da si ga je po (zdaj že nekdanji stari) poti upal prehoditi le redek alpinist. Povsem možno je da si tega podviga ni drznil storiti niti g. E. ..

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije