Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Markacisti zaključili tečaj

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Na Lisci se je pred dnevi uspešno zaključil letošnji tečaj za markaciste v organizaciji Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije, na katerem so udeležencem predstavili vsebine, …

… kot so organiziranost markacistov, pomen in vsebina planinskih poti, označevanje planinskih poti, tehnika markiranja, varstvo narave na planinskih poteh, varovalne naprave, dokumentacija ter osebna zaščita in varovanje.

Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije je povedala, da so bile v okviru tečaja oziroma praktičnega dela na terenu izdelane tudi markacije na poti Lisca-Cirje-Sevnica in erozijske zaščite, postavljene ograje ter izsekane stopnice v skalovje, uredila so se lesena varovala za odtok vode in izvedla obnovitvena dela na zasavski planinski poti, kot je obrezovanje vej ob poti in markiranje v smeri Lisca-zavetišče Lovrenc-Veliko Kozje. Za potrebe celotnega terenskega dela je bilo vgrajenih 44 lesenih varovalnih klinov, devet kilogramov žičnikov in 15 tesarskih spon, za namen izdelave erozijskih zaščit pa je bilo uporabljenih 230 metrov lesa in 185 količkov, ki so bili izdelani iz 129 metrov lesa. Skupaj so porabili 359 metrov oziroma sedem kubičnih metrov lesa.

Miheličeva dodaja, da v okviru 92-urnega izobraževanja, tako teoretičnega kot praktičnega, svoje izkušnje, znanje, nasvete in navodila bodočim markacistom posredovali Tone Tomše, Maksimilijan Kotnik, Uroš Vidovič, Florjan Nunčič, Stanko Gašperič in Gorazd Hace, za nastanitev in hrano pa je v obeh sklopih tečaja poskrbel Franc Krašovec, oskrbnik Tončkovega doma na Lisci. Po opravljenih 14 urah teoretičnega dela, 31 urah praktičnega dela in vloženih 41 urah pa je 25 udeležencev iz 16 planinskih društev prejelo potrdila o pridobljenem nazivu markacist pripravnik.

Gabrijel Toplak

Vecer.si 20.10.2011

V Sloveniji se za označevanje planinskih poti uporablja markacija z belo piko.

V Sloveniji se za označevanje planinskih poti uporablja markacija z belo piko. (Urška Šprogar)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije