Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 06.10.2011

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na katerega od planinskih pohodov

Pohod petperesne deteljice
Od Begunj na Gorenjskem do Tržiča, pod gorami vodi manj prometna panoramska cesta, pod njo pa se kar globoko v dolini vidi vsaj pet krajev: Brezje pri Tržiču, Kovor, Brezje, Begunje in Leše. Vsako posebej boste lahko obiskali to soboto in se sprehodili med njimi. Zbor bo na igrišču pri stari šoli v Lešah, odhod od tam pa ob devetih dopoldne, čaka pa vas zanimivih in lahkih dvanajst kilometrov. Pohodnina bo po en evro za otroke in osem za odrasle, vključuje pa značko ter toplo malico. Informacije: 040 598 745, www.lese-pod-dobrco.si.

Odkritje informacijskih tabel na Travniku
Malo pod vrhom Velikega Travnika (1637 metrov), na pol poti med Smrekovcem in Raduho, stoji Koča na Travniku in v soboto bo tam nadvse živahno in veselo. Ob enajstih dopoldne bodo namreč pripravili slovesnost ob postavitvi dveh tabel, ki bosta planincem in drugim obiskovalcem tega dela smrekovškega pogorja, dali nekaj podatkov o naravnih in drugih vrednotah Komna in Travnika in hkrati skušali spodbuditi k odgovornejšemu odnosu do redkih živalskih in rastlinskih vrst ter drugih oblik tamkajšnje dediščine. Slovesnost bo pri razglednem stolpu na Turnovki, do tja pa boste recimo iz Ljubnega potrebovali okoli tri in pol do štiri ure zmerne in nezahtevne hoje. Informacije: 031 710 787, www.pdljubno.si.

Pohod po barkovljanskih klancih
Barkovlje so stara ribiška vas v tržaškem predmestju, ki je znan po najstarejšem slovenskem plovilu, ki so mu rekli čupa, v modernejšem času pa seveda po največji jadralnem zboru na svetu, ki prav v tem tednu poteka v Tržaškem zalivu. S pogledom na tisoč jadrnic, ki se bodo pripravljale na nedeljsko regato, se v soboto lahko tja odpravite na jesenski pohod. Začetek izleta z razlago bo ob pol treh popoldne izpred barkovljanskega društva, potepali pa se boste približno tri ure. Na cilju bo na voljo paštašuta. Preprijave so obvezne. Informacije: 040/411635 ali 040/415797, www.slomedia.it.

Dobrepoljsko vandranje
Dobrepolje ni kraj, ampak okoli dvanajst kilometrov dolgo kraško polje med Malo goro in Suho krajino in je polno zanimivosti: od bruhalnikov, ponikalnic, kraških jam, do zgodovinske rimske ceste… V soboto tam pripravljajo družabni dan, ki se bo odvijal pred Jakličevim domom na Vidmu, še pred tem pa se lahko odpravite na rekreacijo skozi dobrepoljske vasi. In ker se je zgodba Dobrepolja začela pisati že v rimski dobi, bodo ob devetih začeli s pohodom na dvanajst kilometrov dolgo Rimsko pot Jerneja Pečnika (imenovana je po našem največjem starinoslovcu, ki je odkril nepregledno množico nahajališč, predvsem iz predrimskih in rimskih časov), ki je opremljena z na novo postavljenimi miljniki. Start bo ob pol devetih. Sledili bodo še pohodi na 9 in 13 kilometrov ter še odhod na kratek sprehod za mlajše pohodnike z družinami in telesno manj vzdržljive odrasle. Povsod vas bodo čakala prijetna presenečenja. Pripravljajo še tek na dvanajst kilometrov. Startnina je pet evrov (in dodatno tri za avtobusni prevoz do Velikih Lašč – le za udeležence vandranja po Rimski poti). V startnino so vključeni topla malica in napitek ter spominsko darilo. Prijave zbirajo do 6. oktobra. Informacije: 041 96 28 23 ali po e pošti: td.dobrepolje@gmail.com, www.dobrepolje.si, www.zelnik.net.

Pohod po Poti Mare Rupena
Tudi v nedeljo boste lahko hodili po rimski cesti, le da takrat po njenem delu, ki je bil nekdaj speljan od vodila iz Trebnjega skozi Dobrnič v Žužemberk. Odhoda bosta kar dva: 22 kilometrov dolga pot se bo začela ob 6. uri pred Zdraviliškim domom v Dolenjskih Toplicah, na 12-kilometrsko pa boste s trga pri gradu Žužemberk startali ob pol osmih. Na cilju boste do poldneva, po končani slovesnosti pa bo organiziran prevoz na izhodišči. Predprijave so obvezne. Informacije: 031 862 369, 031 362 191, www.dobrnic.si.

Pohod na Krasu je krasno
Za konec pa še enkrat na Kras, kjer se boste v nedeljo lahko spet imeli lepo. Zbirališče bo v kraju Praprot (na italijanski strani) do pol desetih, izhodišče pa v vasi Tublje, start od tam pa ob 10. uri. Najprej se boste posladkali s pecivom domačink in spili kozarček soka ali terana in se odpravili na potep po spet novi trasi po obarvanih zaplatah ruja, po pristni kraški gmajni..., si ogledali majhne kraške vasice, jamo in se z lahkoto povzpeli tudi na sv. Lenart (402 metrov). Hoje bo za največ štiri ure, zaključek pa bo v Praprotu, s Kraškim Oktoberfeštom, bogatim kulturnim programom, jedačo in pijačo. Prijavnine ne bo, zbirali pa bodo prostovoljne prispevke. Informacije: 031 397 938, www.skdvigred.org.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije