Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mina Markovič navdušila s 3. mestom v Puursu

  01.10.11, 19:44

 


Mina Markovič, foto: Roman Šipič/Delo

nedelja, 2. oktober 2011, ob 18:28, Franci Savenc, ogledov: 1597

Delo, Šport/Plezanje: Ptujčanka je zadržala vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Puurs - Najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič je letos v izjemni formi. Edina slovenska finalistka je stopila na zmagovalni oder tudi na peti tekmi svetovnega pokala v belgijskem Puursu. Markovičeva se v finalu na steni velikanki sicer ni dotaknila vrha smeri, zato pa je osvojila tretje mesto in ohranila vodstvo v skupnem seštevku.

Markovičeva je v polfinalu zasedla šesto mesto in je nekoliko poslabšala izhodišče iz petkovih kvalifikacij, ko je bila druga. Zato pa je dobro formo znova potrdila v velikem finalu. Postavitev na 21-metrski steni ni dopuščala napak in je zahtevala brezkompromisno plezanje. Triindvajsetletna Ptujčanka, ki se je v finalno smer podala kot tretja tekmovalka, je preplezala najvišje in postavila do takrat najboljši dosežek v finalu, ki ga je izboljšala šele aktualna svetovna prvakinja. Avstrijka Angela Eiter je izpustila zadnji dve tekmi na Kitajskem, v Belgijo pa je prišla lačna zmag, ki pa ji jo je iz rok vzela najbolj prepričljiva južnokorejska tekmovalka Jain Kim.

Kimova, svetovna podprvakinja, je ubranila lanska zmago v Puursu. Vrha finalne smeri se sicer ni dotaknila, je pa preplezala najvišje ter suvereno vpisala zmago. Južnokorejka je kot edina preplezala do vrha obe kvalifikacijski smeri ter bila prva tudi po polfinalu. Markovičeva je v kvalifikacijah preplezala eno smer do vrha, ostalih smeri pa ni uspela rešiti.

Najuspešnejša slovenska tekmovalka se je letos na vseh dosedanjih tekmah svetovnega pokala v težavnostnem plezanju uvrstila v finale, v katerem se je nato prebila na stopničke. V žepu ima že tri zmage, zmagala je na zadnjih dveh tekmah na Kitajskem in na uvodni v Chamonixu, v Brianconu je bila druga, zdaj pa še tretja.

Druga slovenska predstavnica 25-letna Škofjeločanka Maja Vidmar, ki je zmagala na drugi tekmi v Brianconu, je ostala brez finala. Osma po kvalifikacijah je nazadnje zasedla 11. mesto.

Pri moških tudi v Puursu Slovenija ni imela predstavnika v finalu. Od treh slovenskih polfinalistov je 29-letni Tržičan Klemen Bečan zasedel končno 12. mesto, po kvalifikacijah je bil 11. Za njim sta se uvrstila še obetavna člana podmladka. Osemnajstletni Škofjeločan Jure Raztresen, aktualni mladinski svetovni prvak, je z 18. mestom izboljšal izid iz kvalifikacij, ko je bil 21. Aktualni kadetski svetovni prvak, 17-letni Radovljičan Domen Škofic, pa je od 26 polfinalistov zasedel 24. mesto. Po kvalifikacijah je bil sicer 18. Dvaintridesetletni veteran Matej Sova je nastope končal že v petek, ko je 26 polfinalistov zgrešil s 30. mestom.

Naslednja tekma bo že čez teden dni v Boulderju, v ameriški zvezni državi Kolorado, kamor se odpravlja pet Slovencev - Vidmarjeva, Markovičeva, Bečan, Raztresen in Škofic, poroča STA.

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker