Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preventiva pred zimo

Mountainadventure.ru - Grigorij Mincev in Irina Rostunova: Nevarnost snežnih plazov in ukrepanje ... 

Mountainadventure.ru - Grigorij Mincev in Irina Rostunova: ... Film, ki je nastal je daleč od idealnega, vendar upava, da bo pozitivno vplival na vaš pogled na nevarnost, ki jo prinašajo snežni plazovi. Obljubljava, da se ne bova zadovoljila z doseženim in da bo v naslednji sezoni pred vami še boljši in bolj poučen film.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Preventiva pred zimo"

Mijo Kovačevič,

Pri iskanju zasutih je pomembno, da ponesrečenca najdemo čim prej. Za efektivno iskanje s plazovno žolno je zelo pomembno kam cilja snop sprejemne antene. Smer snopa je v osi sprejemne antene, se pravi v H ravnini plazovne žolne. Ker je plazovna žolna ročni pripomoček, ga določa (smer snopa) tisti, ki išče z naklonom sprejemnika.

Tako kot je prikazano v začetku videa, se zasuti nahaja nekje v zraku nad terenom. Pri mikrolociranju pa na površju - nad plazovino, kar je tudi povsem mimo.

Z zgrešeno usmerjenim snopom sprejemne antene je sicer moč najti zasutega, ima pa tako ravanje za posledico: manjši domet (sprejemni snop je izven centra signala zasutega oddajnika), ter pri mikrolociranju dokaj nenatančno lociranje! Pravilno bi bilo, da bi reševalec držal sprejemnik - snop njegove antene usmerjen nekoliko navzdol (pri mikrolociranju pa dokaj navzdol) proti polju kjer se v resnici nahaja zasuti. V primerih iskanja s sprejemnim snopom ciljanim mimo vira signala, bo to povzorčilo nepotrebno izgubo časa in občutno zmanjšalo natančnost radiogoniometrije.

Nekaj o osnovnih principih delovanja plazovnih žoln je zapisano tudi TUKAJ (PDF dokument).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije