Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kip Nejcu Zaplotniku v spomin

Žurnal24: Nejc Zaplotnik, legenda slovenskega alpinizma, še kako močno živi v spominu ljubiteljev gora. 

V petek bo v Kranju najprej otvoritev razstave Nejc Zaplotnik – Legenda slovenskega alpinizma, okrogla miza z naslovom Spomin na Nejčevo prehojeno pot ter za konec še odkritje doprsnega kipa Nejcu Zaplotniku. Na okrogli mizi bodo sodelovali Franci Ekar, Tone Perčič, Tomaž Jamnik, Andrej Štremfelj, Tone Škarja in Bojan Homan.

Ob 19.30 bodo na Koroški cesti 27 odkrili še kip. S tem se bodo tudi poklonili spominu na alpinista, ki je umrl aprila 1983 pod ledenim plazom, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji. 2003 je bil razglašen za častnega občana Kranja.

Spadal je med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije, opravil je nad 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj po Evropi, Afriki in Severni Ameriki. Med njegove najpomembnejše vzpone spada prva zimska ponovitev Trikota in prvenstveni vzpon v severni steni Dolgega hrbta, Salathe v južni steni El Capitana ...

Bil je med redkimi, ki so se povzpeli na tri osemtisočake: Makalu (1975), Gašerbrum (1977) in Everest (1979). Ob tem je tudi pisal potopise in članke, njegov najbolj znan zapis je knjiga Pot. (Ta. B.)

 30.08.11, 20:58

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije