Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski dom na Mrzlici - blagoslovljen

sreda, 23. september 1931, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1359

Slovenec (1931): Blagoslovitev planinskega doma na Mrzlici se je vršila v nedeljo ob ogromni udeležbi okrog 2000 ljudi.

Prihiteli so iz, Ljubljane, Maribora, veliko je bilo Zagrebčanov, največ pa seveda iz bližnje trboveljske okolice. V soboto zvečer je umetni ogenj z vrha Mrzlice oznanjal veliko slovesnost prihodnjega dne.

V nedeljo se je začelo slavijo s sv. mašo, ki jo je daroval g. duh. svetnik Gašparič, trboveljski župnik. Med sv. opravilom je igrala trboveljska rudarska godba. Po sv. maši je g. svetnik ob astistenci g. kaplana Korbana blagoslovil prenovljeni križ in novo planinsko zavetišče ter imel lep govor v katerem je navzočim razložil globoki pomen molitev, ki se opravijo pri blagoslavljanju novih stavb. Želel je, da bi v tem novem planinskem domu našel vsak planinec veselje in mir, čistost srca in nesebična krščanska ljubezen naj bi vladala v tej lepi novi planinski postojanki.
Nato je pozdravil vse došle goste od blizu in daleč predsednik trboveljske podružnice SPD g. Beg. Besede veselja in čestitke je izrekel predsednik centrale SPD dr. Pretnar. Stari g. Petriček iz Žalca se je potem spominjal truda, ki so ga imeli Žalčani pred 32. leti, da so postavili ono malo kočico, ki sedaj leži ob novem domu kot kak beraček. Imenovali so jo po svojem zaslužnem županu Hausenbihlerju, katerega sliko je sedaj prinesel seboj g. Petriček in jo podaril trboveljski podružnici SPD, ki jo bo obesila v sobo v novem domu in dobila ime po tem zaslužnem možu.

Govoril je še dr. Prebeg iz Zagreba, ki je omenjal, da je vsaka nova planinska koča vir medsebojnega spoznavanja bratov. Pozdravili so še drugi vneli planinci. Vse pa je spravil v dobro voljo g. Zorzut iz Maribora, ki je govoril v verzih in na šegav način opisal pot Mariborčanov na Mrzlico in tudi imena vseh navzočih odličnejših gostov na duhovit način vpletel v svoje verze. Pesem pride gotovo v posebno spominsko knjigo tega dne, kamor so se vpisali tudi vsi zastopniki društev in drugi gostje. Slavnost se je zaključila v veselem razpoloženju v zadovoljnost vseh.

Slovenec, 23. september 1931Jutro, 21. september 1931

eXTReMe Tracker