Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladi nadzorniki parka

Gorenjski glas - Katja Štruc: Triglavski narodni park je med 16. in 20. avgustom na širšem območju Pokljuke organiziral nadaljevalni tabor za mlade nadzornike.

Tabora se je udeležilo dvajset mladih, ki živijo v parku ali njegovi neposredni okolici in prihajajo iz občin Bohinj, Bled, Gorje, Radovljica, Jesenice, Kranjska Gora, Bovec in Tolmin. Udeleženci so bili v program vključeni drugo in tretje leto ter so tako postopno nadgrajevali svoje znanje o parku. "Mladi so v program vključeni pet let (začnejo pri trinajstih ali štirinajstih letih), tako da jim na vsakoletnih taborih in na več enodnevnih srečanjih predstavimo večino nalog naših nadzornikov. Na tokratnem taboru smo, na primer, odšli opazovat prosto živeče živali. Ob tej priložnosti smo nekaj več pozornosti namenili lovsko upravljavskim nalogam. Posamezna tura je bila značilno ‘nadzorna’ z informiranjem, opozarjanjem in spremljanjem terena," je pojasnila Marjeta Albinini, koordinatorka programa Mladi nadzornik TNP-ja. "Najbolj mi je ugajal ogled barja Goreljek, hrana pa tudi pohodi. Naučila sem se tudi nekaj novega o visokih barjih ter gospodarjenju z gozdovi. Prihodnje leto bom spet prišla," pravi Ana Medja iz Krnice pri Gorjah. "Meni je bil najbolj všeč pohod do Vodnikovega doma na Velem polju, ko smo opazovali živali. Naučil sem se, kako so nastala visoka barja," pripoveduje Anže Smolej z Dovjega.

V tabore, kjer mlade več let urijo za nadzornike Triglavskega narodnega parka, je bilo med letoma 2002 in 2011 vključenih šestinpetdeset otrok.

Tabori vsako leto potekajo na drugem območju, v drugi občini parka. S tem mladi spoznavajo prostor zavarovanega območja ter razlike, ki jih pogojujejo naravne danosti in se odražajo tako v kulturni dediščini kot tudi pri ljudeh (ukvarjanje z govedorejo ali drobnico, različna narečja ...). Sicer pa je naravovarstveni nadzornik raznolik in izključno terenski poklic. "Nadzorniki predstavljajo živo vez med terenom – prostorom parka, prebivalci, obiskovalci, prostoživečimi živalmi in upravo parka. Njihove naloge so informiranje, nadzor, opazovanje in spremljanje prostoživečih živali, skrb za parkovno infrastrukturo, vodenje obiskovalcev in v primeru kršenja aktov tudi opozarjati oziroma kaznovati," še pojasni Albininijeva.

Katja Štruc
foto: Matic Willewaldt

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije