Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vstop v dolino brez avtomobila?

Gorenjski glas - Danica Zavrl Žlebir: Dolino Ravenske Kočne pretirano obremenjujejo avtomobili, zato na Jezerskem razmišljajo, kako jo zaščititi.

Gre za dolino, ki je izhodišče pohodnikov v Kamniško-Savinjske Alpe in ob najbolj obremenjenih koncih tedna se tam zadržuje prek 150 vozil, ki so parkirana vsevprek. »Prvi razlog, da jo želimo zaščititi s posebnim režimom, je varovanje vodnega vira, drugi pa prekomerno obremenjevanje naravnega okolja te izjemno lepe ledeniške doline,« pravi župan Jurij Markič, ki je predlog o prometni ureditvi Ravenske Kočne ponudil svetnikom v razpravo na zadnji seji občinskega sveta. S podžupanom Petrom Sušnikom sta oblikovala predlog začasne ureditve trenutnih razmer s postavitvijo prometne signalizacije za prepoved ustavljanja in parkiranja, z označitvijo centralnega parkirišča in zaporo ceste od Velike ravni naprej, razen za intervencijska vozila. Razmišljajo tudi o pobiranju parkirnine, denar pa bi namenili za vzdrževanje ceste, ki je v precej slabem stanju.

Svetnik Primož Muri, doma s kmetije v tej dolini, je prepričan, da s predlaganim ukrepom doline ne bodo razbremenili in da bi se kazalo zgledovati po primerih iz tujine, kjer so take doline avtomobilom nedostopne. Tudi ponekod v Sloveniji je že tako, s tem pa bi ohranili mir, ki ima v takšnih dolinah svojo vrednost. Gostov s tem ne bi odvrnili, nasprotno, privabili bi tiste, ki imajo lep odnos do narave. Ne on ne drugi svetniki se ne zavzemajo, da bi dolino zaprli z zapornico. Obstajajo tudi razmišljanja, da bi v dolino Ravenske Kočne namenjene avtomobile ustavili že pri Planšarskem jezeru, kjer bi uredili parkirišče. O vstopni točki, kjer bi bil vstop v dolino brez avtomobila, še kaže razmisliti, prav tako o možnosti, da bi za vstop zaračunavali posebno pristojbino.

Pet občinskih svetnikov (ob sicer sedemčlanski postavi, ki pa je bila zaradi dopustov okrnjena) se med tremi predlogi za zdaj ni moglo ogreti za enega samega. Enotni pa so si v tem, da problem potrebuje celovito rešitev, ki bo najboljša za Jezersko, zato jim je župan priporočil, naj razmislijo o predlogih, ki jih bodo prav kmalu spet obravnavali na občinskem svetu.

 

Danica Zavrl Žlebir
foto: Gorazd Kavčič

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Vstop v dolino brez avtomobila?"

Filip Vidmar,

Če prav razumem, bi od voznikov, ki se po cesti ne bodo smeli peljati, radi prišli do denarja za vzdrževanje ceste, ki jo bodo nato uporabljala intervencijska vozila in seveda lokalci.

Zaprite vse skupaj že na začetku vasi Kokra, pa boste imeli mir.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije