Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Po Poreznu kolovrati lačen medved

Dnevnik - : Medved, ki v teh krajih ni povzročal škode 40 let, je v zadnjem mesecu pokončal štiri krave in tele

Po Poreznu na Cerkljanskem se že ves mesec klati medved, ki je v tem času pokončal štiri krave in eno tele. Čeprav ga domačini še niso videli, mu na podlagi sledov (14-centimetrske šape) pripisujejo težo med 150 in 200 kilogrami. Na Poreznu, kjer dve pašni skupnosti in štirje posamezniki skupaj pasejo 300 glav goveda, sicer medved ni povzročal škode zadnjih 40 let. Ponavadi se zadržuje bolj na območju Zakojce in Otavnika, vedo povedati domačini.

"Lastniki so preplašeni, zato so na Agencijo RS za okolje že dali vlogo za odstrel medveda. Očitno gre za problematičnega medveda. Sprva smo mislili, da gre za istega, ki se je lani potikal po Baški grapi, vendar ima ta očitno manjše šape, zato smo skoraj prepričani, da gre za drugega. Nismo ga še videli, vidne so le sledi in posledice," je govorice o medvedu potrdil Iztok Koren iz tolminske enote zavoda za gozdove.

Tega, ali je medved nevaren tudi za ljudi, Koren ne more reči, saj so do zdaj medvedi napadali le ovce. "Na planini Kuhinja pod Krnom je bil lani medved med kravami, vendar jih ni pokončal. Zdaj pa je na Poreznu v mesecu dni trikrat napadel na istem mestu. Pašniki in krave, kjer pasejo pašni skupnosti Otavnik in Porezen ter štirje posamezniki iz Davče, so ograjeni z električnim pastirjem. Vsi so že vložili vlogo za odstrel," je pojasnil Koren.

Ali bodo tudi dobili ugodno rešeno vlogo za odstrel, Koren ni prepričan, saj so nazadnje v teh krajih odstrel odobrili pred šestimi leti za dobo deset dni. "Seveda medveda v tem času nismo našli. Bodo pa po vsej verjetnosti dobili povrnjeno škodo - do zdaj se je nabralo za okoli 4000 evrov, saj so bile živali v ogradi in so zavarovane," je še povedal Koren in dodal, da so na Grahovem v Baški grapi prejšnji teden po dolgem času opazili tudi risa, ki je pokončal ovco.

Z Agencije RS za okolje so nam sporočili, da so šele včeraj prejeli vlogo Pašne skupnosti Porezen za odstrel rjavega medveda. Preden bo izdana odločba, pravijo, morajo pridobiti strokovno mnenje Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave, nato pa bodo k sodelovanju pozvali še društva v javnem interesu s področja ohranjanja narave.


Lani je po Baški grapi tacal večji medved

Lani je po Baški grapi tacal najmanj 300-kilogramski kosmatinec, ki je imel ovratnico, a jo je kasneje izgubil. Pokončal je pet ovac in se spravil na več panjev. Največ škode je naredil v Kneških Ravnah. Zavod za gozdove je zato podal predlog za odstrel, ki pa ni obrodil sadov. Po besedah Iztoka Korena so se vse leto pravdali z okoljsko agencijo in na koncu izgubili.


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije