Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 11.08.11

Na kolesarjenje ali na pohod

Čezmejni pohod na poute po dolaj pa bregaj
Ob koncu tedna se nam obetajo kar trije zaporedni prosti dnevi, ki jih lahko izkoristite tudi za kakšen kolesarski, tekaški, pohodniški ali morda drugačen izlet v naravo, združen z obiskom recimo kulturnih, naravnih ali zgodovinskih zanimivosti. Trinajstega avgusta se boste lahko potepali tudi ob evropski zeleni vezi na skrajnem severu Slovenije in še malo čez. Začetek bo ob enajstih dopoldne pred vaškim gasilskim domom v Budincih, hodili pa boste ob mejnih kamnih, po poti, ob kateri je še pred dvajsetimi leti stala železna zavesa. Prvič se boste ustavili ob kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije (46° 52´ 37,52" SG., 16° 14´ 18,14" VGD), na prostoru nekdanje stražnice v Budincih boste nato obnovili svoje moči, na polovici poti pa vas bodo pričakali v porabskih Andovcih in poskrbeli za krepkejšo malico. Sledila bo le še vrnitev v Budince, z vmesnima postankoma pri bunkerju iz časa železne zavese, za vami pa bo razgibanih, a dokaj lahkih dvanajst kilometrov in še kakšen meter več. Prijavnina bo po tri in šest evrov, za otroke pa je ne bo. Informacije: 041 963 752, www.park-goricko.org.

Po planinah pod Košuto
Z več kot petnajst kilometrov po širini, je Košuta menda naša najdaljša gora, pod njo pa živijo pašne in razgledne planine Kal, Kofce, Šija, Pungrat, Tegoška planina in Dolga njiva. Obiščete jih lahko to soboto, ko bodo po njih vodili Jelendolčani in Tržičani, ki se bodo s pohodom poklonili spominu na odličnega alpinista in gorskega reševalca Filipa Benceta. Pridružite se jim pri znamenju pred Jelendolom, od tam pa boste proti planšarski koči na Dolgih njivah krenili po hitrejši, a bolj strmi in težji poti za tri ure hoda, manj utrjeni in kondicijsko pripravljeni pa po lažji, a tudi daljši poti, z okoli pet ur hoje navkreber. Za malico in razglede na cilju bo poskrbljeno, za prevoz v dolino pa tudi. Prijavnine ne bo. Informacije: 031 375 306.

Slovensko srečanje lunohodcev na Polzeli
Luna bo v soboto popolno okrogla malo pred deveto zvečer, njen avgustovski polni sijaj pa je bil nekoč povezan z velikim dogodkom v Savinjski dolini - z začetkom obiranja hmelja. Tokrat se boste Lunini moči prepustili na lažjem pohodu po Spodnji Savinjski dolini pod Goro Oljko. Začetek bo ob štirih popoldne s parkirišča ob občinski stavbi na Polzeli, po kratki slovesnosti ter ogledu obnovljenega gradu Komenda (nekoč je bil v lasti Malteškega viteškega reda, ki je pri nas imel še tri postojanke: v Vipavi, Komendi na Gorenjskem in v Meljah pri Mariboru), pa boste krenili po ne pretežki poti do cerkvice sv. Miklavža na vrhu Vimperka (443 metrov). Hoje bo za dobro poldrugo uro, zaključek pa v gostišču Pr trojčkih, ob prijetnem vzdušju, okusni hrani in morda kakšnem hmeljevem napitku. Udeležba vas bo stala šest evrov, ki vključujejo tudi prehrano in spominsko darilo. Prijavite se do vključno četrtka. Informacije: 031 525 790, 031 756 103.

Kolesarjenje in pohod ob prazniku terana in pršuta
Kraške dobrote greste v soboto in nedeljo lahko opevat v Dutovlje, kjer se ta teden začenja Festival Kras (trajal bo še do konca avgusta), ljubiteljem gibanja in rekreacije pa bo že na začetku postregel s kolesarskim izletom (ter še nogometom in plesom) in v nedeljo s pohodom. V soboto bo startno mesto kolesarjev v Dutovljah odprto od 10. do 14. ure, dvaindvajset kilometrov dolga krožna proga pa ne bo pretirano zahtevna, zato je z gorskimi kolesi primerna za vse. Med potjo bo poskrbljeno za osvežitev udeležencev, na koncu pa vam bodo postregli s pravo kraško »marendo«, s teranom in pršutom. Predprijave so obvezne preko spleta, prijavnina pa znaša deset evrov. Informacije: 041/513-675, www.kraskimaraton.com.
Tudi nedeljski pohod se bo začel na prireditvenem prostoru sredi Dutovelj. Start bo ob 9. uri, sprehodili pa se boste do Tomaja, si tam ogledali Kosovelovo domačijo in bližnji (nekdanji) samostan na razglednem Taboru, naprej pa vas bo pot popeljala čez kraške vinograde v vas Šepulje ter do Križa, kjer bo potekala degustacija kraškega terana in pršuta. Po tem sledi povratek v Dutovlje do pripravljene pogostitve z domačo joto in teranom. Vodene hoje bo za dve do štiri ure, startnina pa bo sedem evrov. Informacije: 031 641 851.

Kolesarski maraton po Prlekiji
Pokrajino med rekama Dravo in Muro, med gričevnatim svetom Slovenskih Goric in pomurske ravnice, boste v nedeljo imeli priložnost spoznavati s pogledom čez kolesarsko balanco. Start bo ob desetih dopoldne v Biotermah pri Mali Nedelji, dolžine in težavnost prog pa bodo prilagojene skoraj vsakemu posebej: družinski maraton bo ravninski in bo dolg okoli dvajset kilometrov, malo bolj razgibana bo trasa na 45 kilometrov, bolj zahteven pa bo 68 kilometrov dolg krog. Prijavnina bo na dan dogodka po 19 evrov, zanjo pa dobijo tudi kopalno brisačo in kopanje v kopališču Bioterme Mala Nedelja. Informacije: 051 353 645, www.kose-radenci.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije