Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 23.10.11

Nedeljski dnevnik: Zmeda z raznimi poletji

Toliko pisanja okoli poletja, kolikor ga je bilo letos, pravzaprav še nikoli ni bilo. Konec septembra so se vsi mogoči novinarji - da bi se malo podučili, se jim ni zdelo vredno - zapodili in začeli pisati o »indijanskem poletju«. To seveda ni bilo nobeno indijansko poletje, ampak prijetno podaljšanje koledarskega poletja. Indijansko ali babje poletje sodi šele v oktobrske dni. Včasih so sončni sredini oktobra rekli tudi »zlata jesen«. Nato pa se je v Delu oglasil še bralec M. Hladnik iz Krope in nas poučil, da starega izraza Martinovo poletje nihče več ne uporablja.

Gospod Hladnik se ni potrudil pogledati v koledar in poiskati, kdaj goduje Martin. Kropa pač ni vinorodna dežela, drugače bi Kroparji vedeli, da se Martin pojavi šele 11. novembra. In takrat je lahko nekaj dni »Martinovega poletja«. Torej okoli enajstega novembra se nam morda res obeta tudi Martinovo poletje, ki pa je po navadi zelo kratko.

Proti vsem pričakovanjem smo tokrat sredi meseca oktobra dobili spet lepo in sončno vreme - ali pravo indijansko poletje. pri tem poletju nizke temperature niso pomembne. Samo da sije sonce, smo z vremenom že kar zadovoljni. To pa so verjetno tudi zadnji vzdihljaji lepega jesenskega vremena. Spomnimo se, kakšno je bilo vreme 21. oktobra, ko je godovala Urša. Zanjo pregovor pravi: » Kakršno vreme Urša prinese, tako se rada jesen in zima obnese.« Sedaj se že kar strumno bližamo mesecu novembru, ki nam navadno prinese kopico vremenskih presenečenj. Ni redkost, da je prvi november pobeljen, in to še najverjetneje z mokrim snegom, ki nam prinaša plundro. Kaj se bo dogajalo v novembru in vse tja do konca leta, bomo morda lahko izvedeli prve novembrske dni. Do tedaj pa potrpimo.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije