Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planike zahtevale smrtno žrtev

26. julija 1931, se je pri nabiranju planik na Stenarju smrtno ponesrečil Ernest Dovžan - Koširjev

Mojstrana, 28. julija 1931
V spominu je še pretresljiva tragedija mladega Mihajla Webra v Kamniških planinah pred dvema tednoma. Sedaj pa so zahtevale planine že drugo letošnjo in še mlajšo žrtev in sicer so jo zahtevale tokrat Julijske Alpe.
Smrtno se je ponesrečil 14 letni Ernest Košir, sin lovca ljubljanskega finančnika in podjetnika Josipa Luckmanna, Janeza Koširja. Luckmann ima v najemu mojstranski lov v Vratih, kjer ima v najemu tudi lovsko kočo in kjer se sedaj mudi. Za postrežbo, za donašanje pošte in drugo pomožno delo je Janez Košir dodelil svojemu gospodarju svojega sina Ernesta. ki se je mudil že teden dni v Luckmannovi koči. V nedeljo popoldne pa je naenkrat izginil. Luckmann je bil prepričan, da je deček odšel k staršem v Mojstrano ter se zato ni vznemiril, ker je mislil, da se bo deček že vrnil. Toda dečka ni bilo tudi v ponedeljek nazaj in zato je Luckmann sporočil Janezu Koširju, da se njegov sin še ni vrnil. Sluteč najhujše, je oče alarmiral prebivalstvo.

Dečka je odšla iskat reševalna ekspedicija. ki so jo tvorili Janez Rabič, Gregor Lah in Henrik Zima. Ekspedicija je dečka res našla, toda, žal — mrtvega. Z razbito glavo in z zlomljeno levo nogo je ležal pod visoko steno Stenarja, s katere je padel, ko je nabiral planike. Deček si je najbrž hotel preskrbeti majhen postranski zaslužek, da bi planike prodal letoviščarjem, pa ga je pri tem dohitela smrtna nesreča. Dečkovo truplo so že prenesli v Mojstrano. Ta žalosten dogodek je pretresel vse prebivalstvo.

Slovenec, 28. julij 1931


Smrtna nesreča v Stenarju

Pri nabiranju planink se je ubil 14-letni Ernest Dovžan iz Mojstrane
Mojstrana, 28. julija. Skoro ni leta, da bi se ne pripetila v območju Triglava smrtna nesreča. Tudi letos so zahtevale naše planine svojo žrtev — mlado življenje. V Stenar ju se je ubil v nedeljo popoldne pri nabiranju planik 14-letni Ernest Dovžan iz Mojstrane. O nesreči sami je pripovedoval oče ponesrečenega dečka naslednje:
V Vratih biva že dalje časa lovska družba v lovski koči. Mladi Ernest je bil tej družbi, kakor vsako leto, tudi letos zelo vesten strežnik. Donašal jim je vse potrebne stvari iz Mojstrane in tako je bil tudi v nedeljo poslan v Mojstrano po nekatere stvari, s katerimi bi se moral še isti dan vrniti v Vrata. Ker nesrečnega fanta ni bilo niti v ponedeljek nazaj, se je zdel vsem čuden ta izostanek in so po nekem turistu poslali sporočilo v Mojstrano, kjer pa dečka tudi ni nihče videl. Razvidno je bilo, da se je morala zgoditi nesreča, posebno pa še, ko se je zvedelo, da je šel pokojni Ernest pred odhodom v Mojstrano po planike v Stenar. Takoj se je formirala rešilna ekspedicija pod vodstvom Gregorja Laha iz naslednjih planincev: Janeza Rabiča, Feliksa Zime, Janez Laha in Henrika Jeklica, ki so odšli v ponedeljek v Vrata in vse popoldne do temne noči iskali ponesrečenca.
Naknadno je bil poklican še oče ponesrečenega fanta, ki je odšel danes na žalostno iskanje v Stenarjeve peči in baš sam v družbi Feliksa Zime našel svojega mrtvega otroka pod 15 m visoko steno. Ponesrečeni deček je splezal na prag v tako imenovanih macesnih in pri nabiranju planik padel preko stene v prepad. Iz smrtnih poškodb, ki jih je dobil pri padcu, je bilo razvidno, da je priletel z glavo najprej na ostro skalo v steni, nato pa obležal na dnu prepada na trebuhu z zlomljeno desno nogo v stegnu. Smrt je morala nastopiti takoj, ker ima ponesrečenec glavo na večih mestih močno udrto in zlomljeno hrbtenico.
Krsto s ponesrečencem so pripeljali danes dopoldne v Mojstrano, kjer je pričakovala mladima s solznimi očmi svojega nesrečnega tovariša in obsula krsto s cvetjem. Ponesrečenec je prehodil s svojim očetom, ki je dvorni lovec in izvrsten vodnik, skoraj vse okoliške planine in se na ta način izuril za zelo dobrega in naravnost drznega turista, usoda pa mu jev mladostnih letih pretrgala nit življenja. Vsi žalujejo za dobrini dečkom.

Jutro, 29. julij 1931

 


Minka, Ivanka in Ernest Dolžan, njun polbrat, ki se je 14-leten ponesrečil v Stenarju. Foto: Zaveza št. 68

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije