Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zborovanje kranjskih planincev

petek, 31. julij 1931, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1171

Slovenec (1931): Nenadna smrt kranjskega lekarnarja in posestnika pokojnega g. Frana Šavnika je tudi v vrstah kranjskih planincev napravila globoko in občutno vrzel.

Kranjska podružnica SPD je z njim izgubila svojega marljivega načelnika. Po smrti g. Šavnika je vodil posle načelnika kot njegov namestnik znani planinec g. Andrej Roječ. V torek zvečer pa se je v spodnjih prostorih Narodnega doma vršil izredni občni zbor kranjske podružnice.
Občni zbor je vodil g. Rojec, udeležila sta se ga poleg ostalih članov kot namestnik nadzornika pri osrednjem društvu v Ljubljani in kot delegat osrednjega društva g. Pučnik iz Ljubljane in kranjski župan g. Pirc.
Rekonstrukcija odbora se je izvršila sledeče: Za načelnika kranjske podružnice je bil soglasno izvoljen g. Andrej Rojec, na prejšnje mesto g. Rojca kot odbornika je bil izvoljen g. Ciril Vrhovec, ravnatelj Jadransko-podunavske banke v Kranju, za pregledovalca računov pa trgovec gosp. Albin Jazbec.

Kranjska podružnica se že dalj časa bavi z namero postaviti v Storžičevem kraljestvu planinsko kočo ter tako pritegniti širše vrste turistov in izletnikov v ta prelepi kot gorenjske zemlje. — Kar se sicer čudno sliši — pa je vendarle res — vprašanje denarja ne bi v tem slučaju delalo preglavice in bi se v skrajnem slučaju celo doseglo, da bi koča v surovem stanju že do zime bila postavljena. Težje pa je vprašanje, kje dobiti prostor za kočo, kateri nasprotujejo zakupniki lova, ki imajo na Storžiču obširna lovišča in jim vriskanje veselih turistov ni čisto nič simpatično. — Odbor je podal poročilo o delu, ki ga je že storil v svrho pridobitve prostora, konkretne smernice pa se na občnem zboru niso sklenile. G. Jazbec je sprožil debato, kako bi se povečalo zanimanje za znani slap Nemiljščice in za rimski studenec pri Podnartu. G. delegat Pučnik je poročal, da se je pri osrednjem odboru SPD v Ljubljani ustanovil markacijski odsek, ki bo od vsake podružnico zahteval točen seznam njej pripadajočih markiranih poti, za katere bodo podružnice morale vse bolj vestno paziti kot doslej.

Občni zbor je tudi osvojil predlog g. Vrana, da se z ozirom na čini pogosteje se dogajajo nesreče v gorah ustanovi pri kranjski podružnici reševalni odsek. Navodila za ustanovitev bo podružnica dobila od osrednjega odbora, ki v principu reševalnim odsekom podružnic ne nasprotuje.
Razpravljalo se je tudi o Valvazorjevi koči na Stolu, okrog katere bi bilo treba dokupiti nekaj sveta, da se teren lepo zaokroži in da se pridobi nekoliko več prostora.

Slovenec, 31. julij 1931
 

eXTReMe Tracker