Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Koroška je meka gorskega kolesarstva"

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: Koroški obraz - Damjan Kalčič - Kalči, organizator gorskokolesarskih prireditev na Koroškem.

Damjan Kalčič - Kalči (1970) je prepoznavno ime v kolesarskem svetu, ne le na Koroškem, temveč po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Poznajo ga rekreativci, tekmovalci in tudi bralci kolesarskih portalov.

Da bo športnik tudi v odraslih letih, ob njegovih dejavnostih v mladosti, ko se je Črnjan po rodu, razumljivo, ukvarjal s smučarskim tekom in skoki, ni bilo dvoma, vprašanje je bilo le, kateremu športu se bo zapisal. Ob nogometu, ki ga še vedno igra v dravograjski rekreativni ligi, in turnem smučanju je izbral še kolesarstvo. Na tekmovanjih Bike Trophy, kjer je poleg telesne pripravljenosti pomembno tudi poznavanje orientacije, je dosegal dobre uvrstitve, a jih je prekinila poškodba. "Rekel sem si, v kolesarstvu hočem ostati, in začel organizirati kolesarske prireditve," se spominja "svojega" prvega maratona Trbonje, ki ga je leta 2005 pripravil kot član tamkajšnjega športnega društva. Zdaj je že šesto leto vodja rekreativnih kolesarskih prireditev za koroški pokal v vzponih, ki se jih udeleži po več kot sto udeležencev, tudi iz Avstrije, kjer so po Kalčijevih besedah zelo zainteresirani, da bi te tekme prirejali tudi pri njih. Koroški pokal, ki v organizaciji raznih društev domačinom omogoča po osem kolesarskih prireditev na leto po Koroškem, se je kolesarjem tako priljubil, da so Kalčiča, ki je skupaj z Emilom Makanom (splet) in Simonom Pogorevčnikom (točkovanje) v organizacijskem odboru, že leta 2006 izbrali za kolesarsko osebnost leta. V okviru Športnega društva MTB Koroška, ki ga vodi, je letos že pripravil vzpon k Lovski koči Strojna za koroški pokal in skupaj z Endurom Maxxis Sram državno prvenstvo v spustu Ivarčko 2011. Bil je tudi glavni organizator MTB Maxxis kroga in maratona v treh dolžinskih različicah Črna luknja, ki je že drugo leto zapored kolesarje mimo naravnih lepot Črne popeljal tudi skozi rudnik, kar je posebna atrakcija. Da društvo zaradi organizacije ne bi postalo davčni zavezanec, je celo postal samostojni podjetnik, a zdaj to ni več. "Sreča je, da imam kar veliko prijateljev, ki mi pri izvedbi prireditev priskočijo na pomoč," poudarja izkušeni organizator, pogosto še merilec časov, dve leti tudi predsednik odbora za gorsko kolesarstvo pri Kolesarski zvezi Slovenije, ki v prihodnje stavi tudi na sodelovanje lokalnih skupnosti.

Kalči, ki je zaposlen v Metalu Ravne in stanuje v Kotljah, še vedno rad sede na kolo; zdaj je sicer brez njega, ker so mu ga ukradli, poleg tega pa še celi zlome, ki jih je, ne prvič, aprila pridelal s padcem na Železarski poti z Uršlje gore. Ima pač rad adrenalinske športe, všeč so mu zabaviščni parki in bungee jumping, je tudi motorist. "Planine so moja sprostitev in užitek," doda nekoliko nepričakovano z napovedjo trekinga v Himalajo v oktobru, skupaj s skupino prijateljev- organizacija je seveda v njegovih rokah.

Posel, ki ga je tudi opravljal s svojimi rokami - masažni studio, je zaradi pomanjkanja časa zaprl, manj pogosto, kot bi želel, tudi fotografira. Največkrat v vlogi urednika Kolesarskega portala Koroške, pristojnega za tekmovanja in prireditve.

Poln energije za vedno nove izzive

Emil Makan, glavni urednik Kolesarskega portala Koroške: "Kalči je v zadnjih letih veliko prispeval k razvoju in popularizaciji gorskega kolesarstva na Koroškem, predvsem kot organizator kolesarskih prireditev. Njegova volja do dela je res občudovanja vredna, skoraj nikoli ne zmanjka energije za nove izzive. Včasih si jih nakoplje celo preveč hkrati in potem težko vse izpelje, kot bi si sam želel. Upam, da mu volje ne bo zmanjkalo. Damjan je tudi dober prijatelj in vedno pripravljen pomagati."

Herna Retko, podpredsednica Športnega društva MTB Koroška: "Kalči je oseba, ki z dušo poganja koroško kolesarstvo, za vsakogar posebej si vzame čas in veliko uspešnih kolesarjev je našlo pravi navdih prav pri njem. Zna z mladimi in rekreativnimi kolesarji, navdušuje jih za kolesarsko uživanje in tudi za tekmovanja."

Andreja Čibron Kodrin


 

 


 

Vecer.si 20.07.2011

Damjan Kalčič - Kalči je, tako pravi, večni optimist.

Damjan Kalčič - Kalči je, tako pravi, večni optimist. (Andreja Čibron Kodrin)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije