Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Krasen planinski praznik na Sveti Gori

Jutro, ponedeljska izdaja (1931): K otvoritvi novega planinskega doma so se zbrali tisoči prijateljev najlepše zasavske postojanke

Sv. Gora, 9. avgusta 1931.
Današnja nedelja bo v zgodovini turistike v Zasavju zapisana z zlatimi črkami. Sv. Gora je dobila moderen planinski dom. Oba jutranja vlaka sta vsula številno množico izletnikov.

S postaje Save se je vlekla navzgor dolga procesija ljudi. Ko so okrog 8. prispele prve skupine na goro, so zadoneli v pozdrav streli planinske »artiljerije«, ki se je postirala na sosednjem vršičku, za Zagožnovo kočo. Ko pa so prihajale k svetogorski osnovni šoli prve večje družbe, je udarila zagorska rudniška godba pozdravno koračnico. Dva, tri streljaje dolga pot, ki vodi od glavne poti do odmaknjene nove planinske koče, je bila kmalu vsa živa. Tik pod sedelcem se je bočil nad potjo slavolok.

V gaju okrog koče so bile izletniške družbe iz Save, Litije, Zagorja, Trbovelj, Ljubljane in drugod kmalu razigrane volje. Postrežba je na veseličnem prostoru po zaslugi novega restavraterja g. Obidiča delovala v splošno zadovoljstvo.
Ob 10. je čital domači župnik g. Žgajnar na prostem pred farno cerkvijo sv. mašo, pri evangeliju pa je uporabil zanimivo primero o turistiki in največjem turistu Jezusu Kristusu. Po opravilu se je z godbo na čelu razvil dolg sprevod, v katerem je korakalo nad 1000 turistov, ostali pa so tvorili špalir. Dom je blagoslovil g. župnik, ki je imel tudi prvi nagovor. Predsednik litijske SPD g. Tomazin je pozdravil množico prijateljev Sv. Gore (vseh je bilo več tisoč) imenoma pa: predsednika osrednjega odbora SPD g. dr. Josipa Pretnarja, dr. Seniorja(oba nadzornika planinskih podružnic), zastopnika HPD prof. Botheja, »Sljemena« g. Jakšiča, pisatelja g. Badiuro, ki ga je šaljivo nazval »novodobnega Valvasorja«, župnika g. Žgajnarja ter toplo tudi novinarje, ki so veliko pripomogli k lepemu obisku in popularnosti Sv. Gore.

G. Tomazin je nato napil Jugoslaviji in kralju Aleksandru, kar je množica sprejela z velikim odobravanjem. Nadalje je omenil, da so bili ravno planinarji prvi narodni bojevniki, ki so že pred 40 leti kakor vedete čuvali naše gore pred grabežljivimi tujci. Končal je s pozivom k sožitju med mestnimi planinarji in hribovskim prebivalstvom.
Navdušeno pozdravljen je spregovoril predsednik g. dr. Pretnar. Čestital je litijski SPD, ki je postavila prvo moderno planinsko oporišče v Zasavju. Litijski SPD pa gre tudi zasluga, da veže slovenske in hrvatske turiste. Zahvalil se je gg. Tomazinu, glavarju Podboju in notarju dr, Krevlu. Nadalje so še spregovorili dr. Senijor iz Maribora, prof. Bothe in g. Jakšič iz Zagreba, nadzornik Pučnik iz Ljubljane, načelnik trboveljske SPD g. Havk ter g, Tomazin, ki je izročil novo kočo planinarjem v uporabo.
Množice so si nato ogledale vso stavbo, ki je zidana zelo praktično in je na idealnem prostorčku.

Ob zvokih Godinove muzike se je razvilo planinsko rajanje. V paviljonih so imeli ves čas dovolj posla. Sv. Gora se je obnesla sijajno, vrste svojih prijateljev je še razširila. To pa s svojo novo kočo tudi zasluži.

Jutro, ponedeljska izdaja 10, avgust 1931
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije