Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kolonija kozorogov

Slovenec (1931): Pri Sv. Ani pod Ljubeljem redi gospod Friderik baron Born kozoroge, ki so bili nekoč stalna divjačina naših Alp in Karavank.

Med ljudstvom je živela prazna vera, da imajo kosti kozoroga zdravilno moč, zato jim je vse križem streglo po življenju, čeprav je bilo to z najstrožjimi kaznimi prepovedano. Kozorog je izginil iz naših krajev, pa tudi s Koroškega, Solnograškega in Tirolskega. Ohranil se je samo še v severni Italiji v visokogorju Gran Paradiso (ca 4.000 m nad morjem), kjer živi še sedaj okrog 3000 glav. To lovišče je last italijanske države, ki ga jo proglasila za varstveni park. Naša kolonija pod Ljubeljem je stara sedaj kakih 40 let. Ustanovil jo je ranjki Julij baron Bom. Pred vojsko je kolonija štela že nad 50 glav, ob prevratu pa je bilo malodane vse uničeno, ker se je ohranilo komaj par kosov, ki so se zatekli v nepristopne čeri Begunjščice.

Kolonija se je polagoma zopet malo opomogla zlasti, ker sedanji lastnik Friderik baron Born ni štedil ne denarja, ne truda, da dobi za razplod potrebno jarce in koze. Letos je dovolil ogled svojega vzgajališča kozorogov pri Sv. Ani pod Ljubeljem proti vstopnini Din 10 v korist »Zelenemu križu«. Kdor se za stvar zanima, naj se obrne na tajništvo Slovenskega lovskega društva v Ljubljani, Komenskega ul. 10, telef. št. 3059, kjer se mu izstavi vstopnica. SLD.

Slovenec, 15. julij 1931
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije