Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Naše planine

petek, 14. julij 1911, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1358

Slovenec (1911): Turistovsko kočo v Kamniški Bistrici je obiskalo v letošnji seziji že čez 400 izletnikov (glasom turistovske knjige — mnogo se jih tudi ne vpiše).

Omenjeno število jasno priča, kako dan na dan raste število častilcev prelepe doline in veleromantičnega njenega gorskega amfiteatra v »Koncu«, od koder pozdravljajo došleca raznoliki fantastični velikani: Grintovec, Štruca, Skuta, Brana, Dedec, Mokrica, Kompotela i. dr.
Poleg priznanih naravnih lepot je še mnogih slapov, naravnih mostov, kaskad Bistrice in Bele, tesnij, krasnih gozdov, mičnih trat, posejanih z gorskimi cvetkami in drugih občudovanja vrednih prizorov ter znamenitost (Rokovnjaške luknje), ki nam polnijo dušo z občudovanjem in radostjo, preskrbljeno je prav izborno tudi za telesni blagor vseh žejnih in lačnih turistov v turistovski koči, za kar vsa čast bistroumni krotiteljici turistovskih in neturistovskih želodcev — Marici Jerajevi!
Nova pot, brez prejšnjih klancev ki te privede v ta prelepi planinski raj je krasna, in zložna promenada in rabi komaj ure od Korelna na Pajkovem gradu (gostilna Prelesnik v Strahovici), do koder se lahko tudi prav poceni pripelješ s kolodvora v Kamniku. Sleherno soboto večer, kakor tudi ob nedeljah in praznikih in na predvečer praznikov so namreč nalašč za pripravljeni vozovi pred kamniškem kolodvorom. Tudi zveza vlakov je letos prav zadovoljiva.
Društvom, korporacijam in drugim izletnikom, ki bi radi v večjih družbah pohiteli v Kamniško Bistrico, se nasvetuje, naj blagovolijo prijaviti svoj izlet glede obeda 2—3 dni popre je, in sicer ali g. Karlu Kumru, predsedniku podružnice S. P. D. v Kamniku ali pa g. Šusteršiču, blagajniku S. P. D. v Ljubljani.

Velika Planina (1555 m) nad Kamnikom
Najnovejša postojanka, koča S. P. D. na Veliki planini, — prejšnja lovska koča g. notarja Schmidingerja, ki je popravljena, dobro oskrbovana in lahko prenočuje v njej 8 do 10 oseb, — kaže lepe uspehe. Samo v pretočeklem tednu jo je obiskalo 53 oseb.
Koča stoji tik pod vrhom na krasno izbranem prostoru, od koder uživaš najlepši razgled po celi sinji progi Savinjskih velikanov, poleg velezanimivega, nad 70 bajt broječega pastirskega stana Velike Planine, kroginkrog pa se razprostirajo neverjetno krasni naravni vrtovi najbujnejših planinskih rožic, murk, gričovnika (rododendron), petnic itd., itd.
Pot na Veliko Planino je popolnoma varna in zložna (damska partija!), skoz in skozi nanovo markirana, tako da potniku niti ob najbolj gosti megli ni mogoče zaiti ter traja od Korlna v Stahovici mimo Sv. Primoža le pičle 3 ure. Najlepša zveza, je pot črez Veliko Planino—Dol—Kopišča (rdeča markacija) k izvirku Kamniške Bistrice, kjer se nahaja turistovska restavracija S. P. D. — Tura iz Velike Planine črez Konja proti Ojstrici se zajedenkrat manj izvežbanim turistom odsvetuje, ker je pot deloma, nekoliko raztrgana. Ko bode docela popravljena, se objavi v časopisih.

Slovenec, 14. julija 1911
 

eXTReMe Tracker