Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Treznostno zborovanje na Kumu

ponedeljek, 24. avgust 1931, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1457

Slovenski list (1931) - Zagorje, 23. avgusta: Velike množice ljudstva so hitele včeraj in danes na Kum, na to priljubljeno izletno točko, ki je obenem sloveča božja pot.

Izhojene steze so pričale, da je ljudstvo od vsepovsod romalo na goro. Lahko rečemo, da se je na Kumu zbralo v obeh dneh par tisoč ljudi. Največ predvsem zaradi božjepotnega romanja, kakor pač vsako leto na to nedeljo. Veliko ljudi pa je prišlo na Kum tudi zaradi treznostnega zborovanja, ki ga je na gori priredila Zveza trezne mladine pod vodstvom prof. Pavliča iz Celja.
V soboto zvečer so zagoreli na Kumu in po vseh bližnjih gričih mogočni kresovi: vso noč so nato prebdeli verni romarji v zasilnih vejnatih zavetiščih in v cerkvi. Za prijetno razpoloženje je skrbela še godba, ki so jo s seboj privedli Hrvatje iz Zagreba, katerih je prišlo na Kum okrog 200.

Davi na vse zgodaj pa so oživela vsa pota, ki iz mnogih strani vodijo na Kum. Bližnji domačini in romarji, ki so noč prebedeli ali deloma prespali na Kumu, so se udeležili že prve jutranje svete maše. Druga maša se je nato darovala ob desetih, potem ko je prof. Pavlič zbrani množici lepo in vneto pridigal o Katoliški akciji, ki naj bi povsem prerodila naš narod.
Po sveti maši, pri kateri je pel zbor zagrebških Slovencev, se je na prostem pred kapelico, prav tam, kjer se je tudi brala sveta maša, začelo treznostno zborovanje, ki ga je vodil neumorni prof. Pavlič. Govorili so o treznosti, oziroma več o prekomernem pijančevanju, ki tako globoko in s tako strašnimi posledicami posega med naš narod, gg. Janez Kalan, dr. Klarič iz Zagreba, prof. Pavlič in drugi. Zborovanje se je zavleklo v prve popoldanske ure, prisostvovala pa mu je ves čas vsa številna množica ljudi, ki se je bila zbrala od blizu in daleč na Kumu. Z zborovanja so bile poslane pozdravne in vdanostne brzojavke Nj. Svetosti papežu Piju XI. v Rim, Nj. Vel. kralju Aleksandru na Bled, ter škofoma dr. G. Rožmanu ir dr. A. Karlinu.

Vsa prireditev je prav lepo potekla. Udeleženci so bili sicer ob priznano lep razgled, ker je bil Kum ves čas zavit v globoko meglo, toda deževalo pa na Kumu vsaj za časa zborovanja vendarle ni. Prireditev je hotela motiti skupina paglavcev in mladih fantalinov, ki so ves čas svete maše na bližnjem prostoru hoteli brcati žogo, zraven pa so nesramno rjuli in očitno nalašč motili službo božjo, tako, da se je občinstvo splošno zgražalo.

Slovenski list, 24. avgust 1931
 

eXTReMe Tracker