Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko slavje na Kofcah

Slovenec (1931) - Tržič, 30. junij: Kdo je pred leti vedel za Kofce? Ko pa so agilni Tržičani pred nekoliko leti postavili pod robom planine lično novo planinsko kočo, kateri je potem sledila še mala planinska kapelica, je ime Kofce zaslovelo.

Zdaj imajo Kofce že svoj kader prijateljev, imajo svoje stalne obiskovalce, imajo celo svojo zimsko in letno sezono.
Zadnjo nedeljo so Kofce doživljale spet mali praznik. V malo kapelico poleg novega planinskega doma so obesili mali zvonček, ki ga je blagoslovil tržiški kaplan g. Zakrajšek, sam, sam vnet turist in ljubitelj planin. Slovesnost je bila združena s sv. mašo, ki jo je v nedeljo in potem še na praznik daroval g. Zakrajšek.

Na predvečer slavja so žareli po planini številni kresovi, ki so se ponovili tudi v nedeljo zvečer, ko so se kresovom pridružile tudi rakete. Na planini je že v soboto zavladalo vprav navdušeno razpoloženje. Vsi prostori so bili zasedeni, postelj je zmanjkalo, saj se je na planino preselil domala ves Tržič, prišli pa so seveda tudi iz drugih krajev. Pred kočo na livadi je bil postavljen mali Slavolok s pozdravnim napisom, kapelica pa je bila lično okrašena z zelenjem in cvetjem.
Pravo navdušenje pa se je pričelo med planinci v nedeljo zjutraj, ko se je iz gozdička pod kočo oglasil prvi zvok novega zvonca, ki so ga nosili na planino tržiški planinci, v prvi vrsti seveda Štajerčev Polde in g. Praprotnik. Po blagoslovitvi je imel g. kaplan Zakrajšek zbranim planincem lep cerkven govor, v katerem je poveličeval lepoto naših planin, kateri lepoti naj služi tudi novi zvon, ki bo od zdaj dalje vabil planince k službi božji v to malo kapelico na gori. Nato se je vršilo darovanje za zvon, ki je prineslo nekaj čez tisoč dinarjev. S tem so planinci pokrili vse stroške za zvon, nekaj bo pa ostalo še za kapelico.

Zvonec tehta okrog 20 kg, stal je pa okrog 1000 Din. Izdelale so ga Strojne tovarne in livarne Ljubljani. Največ zaslug za zvon ima pač majer France, veteran majerjev, ki že čez 30 let biva na planini in se briga zanjo in za živino. France je dal pobudo za zvon, France je tudi nabiral denar za zvonec, France je sploh duša vsega dobrega in lepega na planini. On je zvoncu tudi botroval. Razen njega so bili botri še g. Snoj v imenu zadruge Planinski dom, v imenu planincev Štajerčev Polde iz Tržiča, dalje dva domačina soseda, Matijevčeva mati in Kušpernik iz Doline.

To planinsko slavje je združilo na Kofcah par stotin ljudi. Prihajali so že v soboto popoldne in potem vso noč. Vsi so seveda obiskali tudi glavne vrhove Košutinega pogorja, zlasti Veliki vrh in Kladvo. Na Kladvu se je v spominsko knjigo samo v nedeljo vpisalo čez 70 planincev, prvi celo že ob treh zjutraj. Prav toliko turistov je bilo na Velikem vrhu, kjer so si tržiški planinci v družbi kaplana Zakrajška postavili mali šotor, pod katerim so prebili praznike. Omenjamo, da je skrinjica s pečati in spominsko knjigo na Velikem vrhu potrebna popravila. Sicer pa je za pravo živahnost poskrbela vesela narava naših planincev sama. Vreme je bilo oba dni nadvse lepo. po kočah in planinskih stajah so se pridno oglašale harmonike. Prišli so celo Korošci z onstran Košute.

Slovenec, 1. julij 1931

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije