Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežnik

četrtek, 6. julij 1911, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1289

Slovenec (1911) - Dnevne novice: Ker so obiskovalci Snežnika in snežniškega ozemlja na neprimeren način trgali in ruvali planinsko floro, osobito planinke, je gozdarski in upravni urad kneza Schonburg - Waldenburg prepovedal obisk gore Snežnik, ...

odnosno dovolil obisk tega ozemlja samo v spremstvu enega ali več graščinskih gozdnih čuvajev, ali ako se vzame za to dovolilni list.

Ker je osrednji odbor Slovenskega Planinskega Društva uvidel, da se s tem skoro onemogoči obisk tega znamenitega vrha in ker je bil prepričan, da člani S. P. D. na planinah tako neprimerno ne nastopajo, se je z utemeljeno vlogo obrnil do navedenega urada s prošnjo, da ublaži pogoje za obisk Snežnika za člane našega društva in je predlagal primerne pogoje. Omenjeni urad je prošnjo upošteval in dovolil članom S. P. D. obisk Snežnika pod naslednjimi pogoji:
1. Člani S. P. D. se morajo ob obisku Snežnika izkazati z društveno legitimacijo za dotično leto in morajo društveni znak vidno nositi.
2. Pohod Snežnika je dovoljen le po napravljenih odnosno markiranih potih in stezah. (Markacije bodo v prihodnje napravljene z oranžno barvo.)
3. Po lovskih potih in stezah je prepovedano hoditi.
4. Trganje in ruvanje planink je sploh prepovedano.
5. Vse druge planinske cvetlice se smejo v prav malem številu trgati.
6. Graščinski uslužbenci so upravičeni obiskovalce nadzorovati in vsakega »vandala« iztirati in ovaditi v kaznovanje.
7. Takega člana je primorano društvo izključiti.

— Osrednji odbor S. P. D. opozarja svoje člane, da se naj navedenih predpisov strogo drže, da se ne odtegne članom S. P. D. ugodnost prostega pohoda na Snežnik. Naj pa slovenski planinci tudi drugod ne pozabijo, d a je flora znamenit kras naših planin, ki ga more le brezsrčen človek uničevati . — S. P. D.

Slovenec, 6. julij 1911
 

Oznake: ZGO
eXTReMe Tracker