Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 30.06.11

ŠZL - Žiga Černe: Dan gorenjskih planincev ... Pot Triglavske Bistrice

Dan gorenjskih planincev v Koči na Zelenici
Idilično planino še bolj kot smučarji poznajo ljubitelji poletnih dejavnosti v tem delu Gorenjske, saj je Zelenica je idealno izhodišče za lepo število planinskih vzponov. Iz doline je dostopna z Ljubelja, kjer je hoje za uro in pol ter iz doline Završnice pri Žirovnici, kjer boste do planinske koče na Zelenici (na 1536 metrih nad morjem) potrebovali kakšne tri ure. Srečanje ljubiteljev gora, ki ga tržiški planinci tam pripravljajo v soboto, 2. julija, je lahko le še dodatna spodbuda za obisk te visokogorske planine. Uradni del družabnega srečanja se bo začel ob dveh popoldne, tako da boste imeli več kot dovolj časa, za planinski vzpon, kdor pa ne bo zmogel hoje, se bo lahko peljal z žičnico. Informacije: 040 168 925, www.planinsko-drustvo-trzic.si.

Vrhpolja
Pokrajino med Kozino in italijansko mejo oziroma kanjonom Glinščice boste lahko rekreativno osvajali kar vse dni do vključno sobote. Medtem, ko se bodo od srede naprej vrstili malonogometni turnirji, boste v soboto lahko po robu Malega Krasa preizkušali svojo gorskokolesarsko, pohodno in tekaško vzdržljivost. Start prvih bo ob 9. uri izpred vaškega doma, odpeljali pa se boste na netekmovalnih in kar zahtevnih 35 kilometrov čez Rodiški Boršt, Lipico, Bazovico, Jezero in po stari železniški progi mimo Drage in Mihel nazaj. Kdor bo zmogel, si bo vmes pot lahko podaljšal še z dvema vzponoma na Vroče in Kokoš. Vožnje bo za okoli štiri ure, ob poti pa boste srečevali vrsto naravnih znamenitosti, da o razgledu sploh ne govorimo. Pohodniki se boste istega dne, z istega mesta in ob isti uri odpravili na štiri ure trajajoč krožni pohod čez Videž, Polanšček in Vrh, tekače pa od desetih čaka 8,1 kilometrov dolg lažji gorski tek po gozdnih poteh čez Veliko Gradišče. Za pet oziroma deset evrov dobite na cilju toplo malico in pijačo. Informacija: 031 321 324, 05 680 2671, 041 477 204, www.srdvrhpolje.si.

Pohod na Petruvo v Osilnico
V Osilniški dolini, ki ji rečemo tudi dežela Petra Klepca in leži v zgornjem toku reke Kolpe, ta čas praznujejo praznik sv. Petra in Pavla. Ob tem vselej pripravijo bogat kulturni program, kočevski planinci pa poskrbijo za popestritev s pohodom iz Kočevja v Osilnico. V soboto, 2. julija se jim pridružite ob 7. uri na kočevski avtobusni postaji, v približno osmih do devetih urah kondicijsko zahtevne poti pa boste do cilja odpešačili do koče pri Jelenovem studencu, čez Kočevsko Reko, Šajbnik in Bezgovico. Vrnili se boste z avtobusom. Obvezne so predprijave, prijavnina pa je pet evrov. Informacije: 041 359 768, www.planinsko-drustvo-kocevje.si.

Pohod do izvira reke Kolpe
Ob naši južni mejni reki Kolpi boste lahko hodili tudi v nedeljo, in sicer po njeni hrvaški strani. Obiskali in ogledali si boste namreč njen izvir v Gorskem kotarju, pod Risnjakom, kjer kot Kupa privre na prosto v močnem, skoraj osemdeset metrov globokem kraškem izviru. Zbor bo do devetih dopoldne na parkirišču v kraju Razlogi, kjer boste v Narodni park Risnjak vstopili brez vstopnine. Na voljo bosta krajši in daljši pohod: prvi bo skupaj dolg za eno uro in pol hoje, še enkrat dlje pa bo treba peš na krogu do vasi Donji Kupari in še malo po desnem bregu Kolpe. Informacije: 00385 51 836133, risnjak.hr.

Pohod po poteh Robanovega Joža
Robanov kot predstavlja enega izmed biserov treh znanih ledeniških dolin v Zgornji Savinjski dolini. Dolina danes velja za naravno znamenitost, ki je zavarovana kot krajinski park. Že skoraj tisoč let pa tam živi Robanov rod. Prakmetija Roban je bila že leta 1426 vpisana v urbarju gornjegrajske škofije, gotovo pa se je Robanov rod tod naselil že veliko prej. V spominu starejših domačinov še vedno živi podoba Joža Vršnika, po domače Robanovega Joža, ki je trajno zaznamoval Robanov kot. V spomin nanj bodo Solčavci na prvo nedeljo v mesecu juliju pripravili (tradicionalni) pohod. 3. julija bo start ob 10. uri pri kmetiji Roban, po kratkem kulturnem programu, kjer bodo znova zaživele zgodbe Robanovega Joža, se boste v eni uri sprehodili do Robanove planšarije, kjer bodo po maši pripravili predstavitev ponatisa knjige Jože Vršnika Preproste zgodbe s solčavskih planin (Alenka Veber, Celjska Mohorjeva družba) in vam ponudili planšarske dobrote! Na voljo vam bo tudi knjiga. Informacije: 03 839 07 10, info@td-solcava.si.

Pot Triglavske Bistrice
Pred šestimi leti je Triglavski narodni park uredil naravoslovno učno pot, ki iz Mojstrane vodi po stezah in poteh vzdolž ledeniške rečice Triglavske Bistrice in vijuga med naravnimi zanimivostmi in znamenitostmi, kot so slap Peričnik, Galerije in amfiteatralni zatrep Vrat in v torek, 5. julija vas bo po njej vodil gorski vodnik in strokovnjak. Zbor bo pri Planinskem muzeju v Mojstrani ob 9. uri, do zatrepa doline pod mogočno Triglavsko severno steno pa boste ves čas malo navkreber hodili deset kilometrov daleč, kar s postanki in ogledi pomeni okoli tri ure. Ves čas boste opazovali neokrnjeno naravo in uživali ob pogledih na nebotične vršace. Informacije: 04 578 02 37, www.tnp.si.

Žiga Černe

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije