Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na grad po prenovljeni poti

Gorenjski glas, Gorenjska - Marjana Ahačič: Približno pol kilometra dolga pot, ki na Blejski grad vodi z grajskega kopališča, je dobro utrjena in zavarovana z opornimi stebrički.

Bled – Zavod za kulturo Bled je prejšnji teden zaključil obnovo najbolj obiskane sprehajalne poti na Blejski grad. Gre za približno pol kilometra dolgo pot, ki na grad vodi z južne smeri nad Grajskim kopališčem. Na njej je 183 stopnic ter 114 opornih stebričev, namenjenih varnosti in razsvetljavi, kar bo omogočalo varno uporabo poti tudi v mraku. Skupna vrednost izvedenih del presega dvesto tisoč evrov, kar predstavlja eno največjih investicij Zavoda za kulturo Bled v kompleks Blejski grad v letošnjem letu. Načrti za prenovo so delo Mateja Kučine in Urbana Švegla iz ljubljanskega biroja za krajinsko arhitekturo Bruto, gradbena dela pa je izvedlo podjetje OGP Grad Bled.

Zavod za kulturo Bled v sklopu praznovanja tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu doslej prenovil stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem, saniral teren v okolici in postavil nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako so prenovili pohodne površine na obeh terasah gradu, delno tudi stopnišča, v celoti pa kuhinjske prostore grajske restavracije.

Blejski grad je doslej obiskalo 66.858 obiskovalcev, od tega 45.405 tujih in 21.453 domačih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ, 15 odstotkov japonskih, 11 odstotkov italijanskih in deset odstotkov britanskih gostov. Ta konec tedna so na gradu že drugo leto zapored pripravili tudi tradicionalno grajsko poroko. Na tridnevni prireditvi si je zvestobo obljubilo pet parov, dva iz Slovenije, dva iz beograjske občine Vračar in en par iz Brixna. Od leta 2002 se je na Blejskem gradu poročilo 423 parov, 176 tujih in 247 domačih. V zadnjem obdobju je na gradu med 50 in 60 porok letno.

Marjana Ahačič

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije