Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iskanje novih poti

Večer, Potovanja - Božo Zorko: Alpe so območje, ki je edinstveno na svetu in zato turistično zelo privlačno.

Statistika pravi, da v Alpah vsako leto naštejejo okoli 375 milijonov turističnih prenočitev. A kot drugih oblik turizma tudi tega območja kriza ni obšla. Število prenočitev stagnira, ponekod celo upada, zato ne preseneča, da turistična industrija v Alpah išče nove poti trženja in nove trge. Eden takšnih poskusov je bil v začetku meseca v Innsbrucku, kjer so organizirali sejem in strokovno srečanje pod imenom The Alps - dan turističnih strokovnjakov. Namen je bil, da bi se srečali vsi večji ponudniki turizma v Alpah in turistične agencije, ki prodajajo tovrstne programe. Organizatorjem pa je uspelo pritegniti le okoli 130 ponudnikov iz Avstrije, nekaj jih je prišlo še iz Nemčije, Švice in Italije, Francozov je bilo le za vzorec. Žal tudi naših ponudnikov ni bilo, pa imajo kaj pokazati. Res nimamo toliko Alp kot drugi, imamo pa precej programov, ki so povsem primerljivi, nekateri celo boljši kot pri konkurentih v tujini. Kupcev je bilo okoli 80, med njimi tudi nekaj iz vzhodne Evrope, ki pa so dogajanje bolj opazovali.

Turizmu v Alpah se pozna, da gre večinoma za razmeroma zelo klasično ponudbo, ki temelji na gorah, pohodništvu, naravi in dokaj svojevrstni kulturi, ki so ji v zadnjih letih dodali še malo adrenalinskih elementov, kakšnih novih idej pa skorajda ni.

Na to je zelo nazorno opozoril natečaj za najboljše nove ponudbe v Alpah. Organizatorji so med prijavljenimi izbrali štiri finaliste in nagradili skupino arhitektov za projekt Kamnito naselje iz Švice. Drugouvrščen je bil adrenalinski park pod avtocestnim mostom v dolini Ōtztal. Nič ni narobe z izborom, a upam si trditi, da imamo pri nas kar nekaj boljših zgledov turizma v gorah. Ne nazadnje bi vsaj trije dosedanji dobitniki priznanj EDEN lahko najmanj stopili ob bok finalistom, če že ne zmagali.

Bolj zanimivo je bilo strokovno srečanje, ki je teklo hkrati, osrednja tema pa je bila o novih poteh prodaje, ki so prišle s svetovnim spletom. Podatki namreč kažejo, da ima na svetu kar dve milijardi ljudi dostop do spleta. 65 odstotkov vseh Evropejcev ga redno uporablja, samo Googlov iskalec pa vsak dan našteje 3,6 milijarde iskanj. Nemški podatki govorijo, da več kot polovica dopustnikov uporablja splet za iskanje turističnih informacij. Zato strokovnjaki pravijo, da je splet omogočil, da se za vsako turistično ponudbo najde kupec, težava ponudnikov pa je, kako prav pripraviti strani na spletu in zagotoviti njihovo verodostojnost. Kajti ni hujšega kot razočaran turist, ki pričakuje tisto, kar je videl na spletu, dobi pa nekaj povsem drugega. Skupna ugotovitev v razpravah je bila, da naj ponudniki ne iščejo gostov, ampak omogočijo, da bodo gostje našli njih. Ali kot je eden od razpravljavcev zaključil s starim latinskim rekom "do ut des" - dajem, da boš ti dal, ali daj, da boš jemal.

Božo Zorko

Vecer.si  23.06.2011

Na turistični borzi The Alps v Innsbrucku žal ni bilo naših ponudnikov.

Na turistični borzi The Alps v Innsbrucku žal ni bilo naših ponudnikov. (Božo Zorko)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije