Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 26.06.11

Nedeljski dnevnik: Nas čaka vroče poletje?

Pretekli torek (21. junija) nas je zapustila pomlad in preselili smo se v koledarsko poletje. Odslej se bodo dnevi spet začeli krajšati na račun vedno daljših noči. Ali bo koledarsko poletje sledilo željam po lepem in poletnem vremenu? Iz nekaterih znanih evropskih meteoroloških središč prihajajo vesti, da nas čaka nadpovprečno vroče poletje. Kar zadeva dežja, pa pravijo, da bo količina padavin v mejah znanih povprečnih vrednosti. Pričakovano vroče poletje gre v korak s pričakovanim maksimumom sončnih peg, ki naj bi bil leta 2013.

V zvezi s sončnimi pegami ameriški astronomi menijo, da je njihov maksimum čez dve leti vprašljiv. Procesi na soncu so trenutno takšni, da ne kažejo povečanja sončnih peg. Prav v času maksimuma sončnih peg so poletja bolj vroča kot v času minimuma. Lahko pride tudi do presenečenj, kot se je to proti koncu prejšnjega stoletja že zgodilo. Takrat se je sonce nenadoma prebudilo in na njem so se pokazale številne sončne pege. Tem dogajanjem na soncu je sledilo »supervroče poletje«.

V ponedeljek, 27. junija, je za nekatere na Zahodu pomemben dan poletja. To je dan sedmih spečih dečkov, o čemer smo lani že pisali. Tega dne, tako pravi zgodba, se je sedem dečkov prebudilo iz dolgoletnega sna. Kar zadeva vreme, zgodba pravi takole: če je tega dne vreme deževno, nas čaka kislo vreme še sedem naslednjih tednov. Pred leti smo 27. junija opazovali nemške dopustnike na naši Obali, ko je pošteno deževalo. Velika večina teh dopustnikov se je že naslednji dan odpravila domov. Tako trdno zakoreninjen je ta dan pri Nemcih. Mi bomo tej zgodbi verjetno tudi začeli verjeti, če bo letos tega dne začelo pošteno deževati. Tudi Slovenci imamo pregovor za te zadnje junijske dni. Takole pravi: »Če sta Peter in Pavel (godujeta 29. junija) jasna, bo letina krasna«.
 

Nedeljski dnevnik 26.06.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije