Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Kaj rabimo, da skup držimo? Da skup stopmo!"

Večer, Slovenija - Karin Potočnik: Pohod za zdravje iz meglenih koroških dolin na s soncem obsijano Uršljo goro.

Tri koroške doline so bile v nedeljo zgodaj dopoldne še zavite v meglo, ko je Uršljo goro in okoli 400 planincev, kolikor se jih je zbralo na prireditvi Koroška v gibanju brez tobaka, Pohod za zdravje, že obsijalo sonce. Že tradicionalni dogodek je ponudil udeležencem možnosti merjenja pljučne funkcije s spirometrom, krvnega pritiska, pulza, holesterola in krvnega sladkorja.

Največ gneče je bilo pri vpihovanju in holesterolu, ki Slovencem že pregovorno maši žile. Najmlajši so uživali v ustvarjalnem kotičku, zvedavo opazovali prestrašene odrasle, ko so pozorno spremljali, kako se uporabi defibrilator pri zastoju človeškega srca, in tekali med mizami, ki so jih z materiali o zdravstveni preventivi obtežila različna društva, ki pomagajo ljudem skrbeti za zdravje.

Pohod sta letos soorganizirala Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem in časopis Večer, potekal je s sloganom Skup stopmo! "Kaj rabimo, da skup držimo? Da skup stopmo," je v nagovoru na gori dejal direktor zavoda Evgen Janet. Odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc je poudaril, da časopis na Koroškem pomaga na področju zdravstva, kjer so se odločili za akcijo zbiranja denarja za nakup aparata za magnetno resonanco za regijsko bolnišnico, kar bodo storili s pomočjo bralcev in donatorjev.

Prireditev na najbolj priljubljeni gori med Korošci propagira zdrav način življenja, predvsem brez tobaka. Svetovna zdravstvena organizacija je za temo letošnjega svetovnega dneva brez tobaka izpostavila Okvirno konvencijo za nadzor nad tobakom mednarodno pogodbo, katere namen je okrepiti ukrepe za omejevanje rabe tobaka. Slovenija je konvencijo ratificirala že 26. januarja 2005. Slednja zavezuje države, da v svojih zakonodajah in nacionalnih strategijah sprejmejo ukrepe za zmanjševanje povpraševanja po tobaku. Mednje sodijo povečanje cen in davkov na tobačne izdelke, zaščita pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu v zaprtih javnih prostorih in drugih javnih prostorih, nadzor in obveščanje javnosti o vsebini tobačnih izdelkov, napisi o škodljivosti tobačnih izdelkov za zdravje na embalaži. Zavod je obdaril najstarejšega in najmlajšega udeleženca pohoda, mnogi so se zabavali pri družabnih igrah.

Države članice Svetovne zdravstvene organizacije so svetovni dan brez tobaka leta 1987 imenovale z namenom, da bi pritegnile globalno pozornost na tobačno epidemijo in smrti in bolezni, ki jih povzroča uporaba tobaka, a se jih da preprečiti.

Karin Potočnik
 

Vecer.si 30.05.2011

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije