Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 29.05.11

Nedeljski dnevnik: Moker konec pomladi

Kmalu se bo poslovil mesec maj, ki letos ni izpolnil »majskih pričakovanj«. Bil je moker, hladen in daleč od tistega, kar smo za maj včasih rekli, da je namreč najlepši mesec leta. Ali so se v maju ogrele tudi kakšne ljubezni, tega ne vemo. Preživeli smo ga kljub napovedim, da bo 21. maja konec sveta. Prav nič se ni zgodilo, kot že neštetokrat ob takih napovedih, in tudi vreme je šlo svojo pot. Čez nekaj dni se bomo preselili v zadnji spomladanski mesec junij, ki nam bo po naših pričakovanjih prinesel vsega po malem. Ne bo torej tak, kot je bil že nekajkrat v preteklih letih, ko nam je ponudil pravo in vroče poletno vreme.

Prvega junija nastopi Lunin mlaj, ki nam bo prinesel nekaj dni lepega vremena. Vsaj tako nam napoveduje vremenska dogajanja Herschlov vremenski ključ. Z nastopom prvega luninega krajca (devetega junija), nas verjetno čaka krajša ohladitev ozračja in kislo deževno vreme. Če bo tako, potem se morje še ne bo pošteno ogrelo, kot se je včasih že v tem letnem času. Bilo je segreto nad 25 stopinj Celzija. Visoke temperature morja, tam nad 26 stopinj, se bodo morda pojavile šele v juliju. Tako je bilo lani, ko so 17. julija v Piranskem zalivu namerili 31 stopinj Celzija. Za nekatere kar pretoplo.

Za nastopom polne lune 15. junija naj bi bilo vreme odvisno od smeri vetrov, ki se bodo tedaj pojavili nad nami: lepo bo ob morebitnih vetrovih s severne ali zahodne smeri, deževalo pa naj bi ob vetrovih z južne ali jugozahodne smeri. Nato bo 23. junija, ko bomo že v koledarskem poletju, natopil zadnji lunin krajec. Prinesel naj bi nam nestanovitno vreme in padavine. Spremenljivo vreme nam obeta Herschlov ključ tudi domala vse julijske dni. Nad morebitnim kislim junijskim vremenom se navsezadnje ne bi smeli pritoževati, saj star pregovor pravi: »Če rožnik toplo dežuje, kašče in uljnjake napolnjuje.«
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije