Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

22. pohod in drugi turnokolesarski vzpon na Geoss

Dnevnik - : Oblika Slovenije oziroma obris meja naše države ne dopušča, da bi ji lahko določili središče, kljub temu pa so določili težišče ali geometrično središče naše države, skrajšano poimenovano Geoss. In kako?

   

Če lik Slovenije na kartonu natančno izrežemo po državnih mejah in ga v težišču postavimo na konico igle, ostane uravnotežen. Dobimo Geoss, ki je zasnovan kot domoljubni vseslovenski projekt, simbol slovenstva, večstoletnega prizadevanja za obstoj, razvoj in zakoreninjenost Slovencev na tem prostoru.

Od ustanovitve leta 1982 si je Planinsko društvo Litija s svojim prostovoljnim delom prizadevalo za bogatitev območja Geoss z vedno novimi prireditvami. Glavna prireditev je danes že tradicionalni, 22. pohod na Geoss, ki pa se mu je lani pridružil še turnokolesarski vzpon. Potekala bosta v soboto, 28. maja.

Geoss leži severno od Litije in jugovzhodno od Moravč na vzhodnih pobočjih Slivne. "Začetek poti je pred upravo Predilnice Litija na Kidričevi cesti, kjer bodo lahko vsi obiskovalci tudi parkirali svoje avtomobile. Pohodniki se bodo na pot lahko podali med 7. in 10. uro, če želijo pravočasno priti na proslavo, pa morajo začeti pohod vsaj ob 8. uri.

Skupina kolesarjev se bo na pot podala ob 9. uri, ker pa bo to voden izlet, je seveda zaželena prijava. Kolesarji bodo na začetku prevzeli kartonček poti in pridobili nekaj napotkov. Pešpot je dolga 14,4 kilometra in zahteva 3 do 4 ure hoje, kolesarska, 2 do 3 ure dolga pot, pa meri 16 kilometrov in vodi po zanimivi markirani poti mimo najdišča znamenite situle iz halštatske dobe, do Geometričnega središča Slovenije, kjer bo ob 12. uri slovesnost s podelitvijo priznanj," so nam povedali v Planinskem društvu Litija, ki organizira dogodek.

Pot bo vodila iz Litije prek Strešnega vrha, Konja, Vač, mimo fosilne obale in sušilnice lanu do Klenika, kjer stoji povečana poustvaritev situle iz Vač, naprej po arheološki poti do najvišje točke na 680 metrih nadmorske višine na Slemšku, kjer stoji cerkev Sv. križa. V cerkvi so številne religiozne podobe češkega slikarja Pavla Künla, narisane v oljni tehniki in nastale v času med letoma 1844 in 1860, štejejo pa med prve kakovostne krajinske slike v slovenski umetnosti 19. stoletja. Cerkev bo na dan pohoda in kolesarjenja odprta, ogled pa bo možen s pomočjo vodnika.

"Od tu naprej nas čaka še zadnja, lažja petina pohoda. Pot se obrne navzdol in ostane zložna vse do cilja, kjer je zadnja kontrolna točka," so še povedali organizatorji in dodali, da je lepo urejen spominski park nemogoče zgrešiti, saj je v njem nekaj spomenikov, ki obeležujejo pomembne datume Slovenije in nekdanje Jugoslavije. S številnimi kulturnimi in spominskimi prireditvami ter vedno večjim obiskom postaja Geoss kulturno osišče naše narodne identitete.

Podajte se v ta, mnogim še neodkrit del Slovenije in spoznajte še enega lepših delov vaše domovine ter si ga dodajte na vaš dolg seznam izletniških točk. Saj veste: "Vsak Slovenec mora vsaj enkrat na Triglav, na Geoss pa večkrat!" Kako vam kaže?


Več informacij

Kontaktna oseba: Sašo Joul Borišek (041 296 953)

Splet: www.pdrustvo-litija.si

Kolesarjenje: prijava na vodeni izlet - tkolitija@gmail.com

Povratek za pohodnike: za vrnitev na izhodišče bo organiziran avtobusni prevoz. Okoli 13. ure bo odpeljal prvi avtobus in nato vsakih 45 minut. Spust za kolesarje se začne ob 13. uri.


www.dnevnik.si/  25.05.2011

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije