Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

4. Šarhov pohod festivala miru pri Treh kraljih

Večer, Slovenija - Slavica Pičerko Peklar: Včerajšnjega pohoda (25. aprila) od Treh kraljev do Treh žebljev se je udeležilo več tisoč ljudi, najmlajši pohodniki so komaj shodili, …

… najstarejši že kar težko hodijo, a pot tovarištva so zmogli vsi.

Od Treh kraljev mimo Črnega jezera do Osankarice in naprej do zadnjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih je včeraj potekal že četrti Šarhov pohod, ki se ga je udeležilo več kot dva tisoč pohodnikov iz vse Slovenije. "Pohod v spomin in opomin na težke čase naše zgodovine organiziramo z namenom, da se povežejo ljudje dobre volje, in veseli smo, da nas je vsako leto več, ki se družimo. Letos se bomo pohodniki na šestkilometrski poti srečali s prijatelji, ki so iz Oplotnice krenili na tradicionalni velikonočni pohod, in verjamem, da bo pri Treh kraljih danes še posebej veselo druženje našega festivala miru," je včeraj zjutraj, ko so se udeleženci Šarhovega pohoda že zbirali pred Jakčevim domom sredi Pohorja, povedal Božo Juhart, eden od pobudnikov in organizatorjev prazničnega druženja, ki dobiva vedno nove razsežnosti. "Prišli smo, da se povežemo s prijatelji iz Slovenije," pa je, v mornariški obleki, dodal Želimir Čizmić, predsednik Združenja prostovoljcev hrvaške vojne mornarice. Pohoda so se udeležili številni predstavniki slovenske vojske, tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner, pa seveda številni domačini, med njimi družina treh generacij Zalokar iz Slovenske Bistrice, njihova štiriletna Iva je bila na pohodu že drugič, tretjič pa nekaj starejša Neva. Pohodnikom se je letos pridružila tudi trojica fantov iz spominske čete Pod svobodnim soncem, skupine mladih, ki že tretje leto obuja spomine na pretekle čase in ki je med udeleženci pohoda zbujala zanimanje zaradi popolne partizanske oprave. Organizatorji Šarhovega pohoda Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo, Zveza združenja borcev NOB Slovenska Bistrica in bistriški odbor policijskega veteranskega društva Sever so bili nad obiskom tokratnega pohoda navdušeni, veseli pa tudi, ker je njihova prizadevanja kot častna pokroviteljica podprla dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo.

Popoldanskega druženja sredi pohorskih gozdov sta se udeležila tudi Zora Konjajev, znanstvenica, ki je kot instrumentarka sodelovala pri operaciji narodnega heroja Franca Rozmana Staneta, in Janez Stanovnik, predsednik ZZB NOB Slovenije, ki je v nagovoru med drugim razmišljal o vrednotah dobrega, resničnega in lepega ter se spraševal, kaj se dogaja z našo družbo, ki postaja vse bolj egoistična, nekateri so pripravljeni falsificirati dokumente, da bi rušili zgodovinske vrednote.

Slavica Pičerko Peklar

 

Vecer.si 26.04.2011

Šarhovega pohoda festivala miru pri Treh kraljih se je včeraj udeležilo več kot dva tisoč pohodnikov, med njimi tudi spominska četa Pod svobodnim soncem in nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Šarhovega pohoda festivala miru pri Treh kraljih se je včeraj udeležilo več kot dva tisoč pohodnikov, med njimi tudi spominska četa Pod svobodnim soncem in nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. (Slavica Pičerko Peklar)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije