Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Angleški učitelji v naših planinah

Slovenski list (1931) - Pavel Kunaver: Angleži do sedaj niso ravno v množicah posečali naše gore. V bodoče pa se bo menda to izpremenilo.

Je med njimi več ljudi, ki delajo za zbližanje tega velikega naroda z nami in za spoznavanje naših prelepih gora. V zadnjem času je posebno knjiga gospe Copeland o naših Alpah vzbudila med Angleži veliko zanimanje za naše kraje. Posledice se že kažejo. Poleg gostejših posetov posameznikov se je letos prijavila skupina trideset učiteljev oziroma učiteljskih kandidatov, ki bodo prišli k nam 5. avgusta.
Dogovorili so se že v Slov. planinskem društvu, da bodo ostali v Kamniški Bistrici štirinajst dni. Od tam bodo delali izlete po Kamniških planinah. Tretji teden bodo prebili v Ljubljani, od koder bodo pohiteli na Bled, v Bohinj in tudi v katero izmed naših podzemskih jam. Duša tega lepega obiska je seveda neumorna gospa Copeland, lektorica angleškega jezika na našem vseučilišču. Ker pa bodo obiskovalci hodili po naših Kamniških planinah le v manjših skupinah ter delali ture, ki jim bodo primerne — nekateri le lažje, drugi tudi plezalne — zato je potrebno, da bi se prijavilo nekoliko naših planincev, ki morda obvladajo nekoliko angleščine, da bi bili posebno v času od 5. do 17. avgusta na razpolago za vodstvo. Posebno bi bili v to poklicani naši učitelji. Oni, ki bi hoteli sodelovati kot vodniki, naj se blagovolijo pismeno javiti na naslov: Kunaver Pavel, ravnatelj meščanske šole, Zgornja Šiška 190. Končno pripominjam, da se bo posebno tod požrtvovalnost izplačala.

Naša domovina je še vse premalo znana med Angleži; samo knjige in časopisi niso zadostna propaganda Sedaj pa imamo priliko, da razkažemo lepote domovine onim, ki so poklicani, da vzgajajo narod. Z živo besedo bodo vnemali mlada srca tisočev največjega naroda cela desetletja za kraje in ljudi, za katere se bodo navdušili.
Zato: poklicani možje na delo in na pomoč!

K. P.
Slovenski list 18. maj 1931
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije