Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Chamonix 2011

KA PZS - Tomaž Jakofčič: Tabor perspektivnih alpinistov (11. - 19. marca)

Vodja tabora: Tomaž Jakofči, pomočnica Tina Di Batista, udeleženci: Jan Božič, Matjaž Dušič, Nejc Klemenčič, Matic Kozina, Igor Kremser, Tadej Krišelj, Rok Kvas, Marko Levičar, Nejc Lužnik, Nejc Marčič, Nejc Pozvek in Luka Stražar.

Kronološki potek tabora:

11. marec
Vsi udeleženci (12 mladih alpinistov in vodji tabora) se dobimo v Chamonixu. Pogovorimo se in pogledamo na aktualnih posnetkih razmere v najpomembnejših stenah. Pregledamo najnovejšo vremensko situacijo in izdelamo načrt. Potrebno je bilo izkoristiti že takoj prvi dan saj je bilo za nedeljo napovedano nekoliko slabše vreme, prav tako za ponedeljek. Torek in sreda naj bi bila boljša. Navezi Lužnik – Stražar, Kremser – Juvan, odideta na Plan des Aiguilles, kjer prespijo v bivaku.

12. marec
Prej omenjeni navezi zgodaj zjutraj vstopita. Prva v Grand West Culoir a obrne zaradi slabega počutja enega od alpinistov. Druga naveza prepleza smer Rebuffat – Terray (V, 5, M6, 550 m) in sestopi do Plana. Naveza Dušič – Klemenčič gre gor s prvo gondola in vstopi v Rebuffat – Terray, jo prepleza in se do polnoči vrne na Plan. Kozina in Kvas odideta na Midi, se spustita s smučmi pod steno Tacula in preplezata smer Modica Noury (III, 5+, 550 m). Na sestopu se v megli prebiijeta do koče Requin in tam prespita. Nejc Pozvek in Marko Levičar v Aig. Carre preplezata Frendo Ravanel (II, 5, 500 m) z nekaj variantami. V isti steni sta plezala tudi Marčiči in Božič, smer Faraon (II, 4+, 5c, 500 m). Obe navezi odsmučata v dolino in se vrneta v Chamonix.

13. marec
Navezi iz Plana sestopita v dolino. Ostali počivajo, sušijo in pripravljajo opremo za nadaljnje smeri. Nekaj jih hoče z zadnjo gondola gor a le ta ne vozi zaradi slabega vremena. Ponoči sneži, na Midiju zapade 20 centimetrov snega.

14. marec
Dušič in Marčič gresta s prvo gondola na Gr. Montets in vstopita v Les Droites, smer Richard Cranium Memorial (IV, 5, 5c, 1000 m). Do večera priplezata štiri raztežaje pod rob stene in bivakirata. Z isto gondolo odideta Kozina in Kvas ter v Pt. Ferrar preplezata smer Farraon. Do noči sestopita v dolino. Ostali smo pred odhodom prve gondola na spodnji postaji gondola na Midi. Odhod zaradi čiščenja snega na zgornji postaji prestavijo na 9.15 zaradi česar spremenimo načrt in gremo popoldan le do bivaka na Planu in plezanje prestavimo na naslednji dan, ko je sicer napovedano slabše vreme. Pozvek – Božič in Levičar vseeno odidejo gor, preplezajo smer Modica Noury in sestopijo do koče Requin.

15. marec
Dušič in Marčič izplezata, sestopita na drugo stran in za las ujameta zadnji vlak iz Montenversa. Navezi Lužnik – Stražar in Di Batista - Juvan vstopijo v Grand West Culoir v zahodni steni Aig du Plan. Na polovici zaradi stalnih pršnih plazov, močnega vetra in padca enega od njih, sestopijo. Kremser – Klemenčič in Jakofčič preplezamo smer Fil a plomb (III, 4+, 700 m) severni steni Rognon du Plan. Zaradi močnega vetra in nedelovanja gondole ne nadaljujemo na Midi temveč sestopimo nazaj po smeri in do večera v Chamonix. Pozvek in Božič kreneta od koče Requin proti steni Tour du Col Requin z namenom plezati smer Ice is Nice. Na dostopu pod steno zaradi težav z opremo in močnega vetra obrneta in odsmučata v Chamonix.

16. marec
Vreme je slabo in večina odide v plezališča za drajtuling ali umetne stene.

17. marec
Vreme je še vedno slabo. Zapade dosti novega snega. Namen je oditi naslednji dan v italijansko dolino Cogne, kjer so razmere še vedno dobre. Večerno preverjanje stanja pove, da je v dolini Cogne razglašena 4. stopnja nevarnosti snežnih plazov zato namen opustimo. Ker razmere ne dovoljujejo plezanja se odločimo za turni smuk.

18. marec
Odidemo na turni smuk s sedla Cicle nad Les Contamines kjer naletimo na dobre smučarske razmere. Zatem večina odide še v drajtuling plezališče v Le Fayet.

19. marec
Odhod domov

Ocena: Res je, vreme ni bilo dobro a tabor je vseeno bil, vseeno se je nekaj preplezalo in vseeno so se mladinci dobro imeli in verjamem, da dojeli, da so Alpe zvezda stalnica na vsaki alpinistovi poti. Tam so se dvigovale alpinistične meje, tam so začenjali in se mojstrili najboljši alpinisti sveta in tam se je najlažje preizkusiti ter realno ovrednotiti svoja dejanja.

Tomaž Jakofčič

30.03.2011

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije