Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preventivna akcija novogoriških policistov na smučišču Kanin

Policija.si: Policisti Policijske uprave Nova Gorica, pripadniki gorske enote, smo 26. marca 2011 v Zahodnih Julijskih Alpah izvedli preventivno akcijo za večjo varnost obiskovalcev smučišča Kanin.

Svetovali pa smo tudi tistim, ki so smučali zunaj urejenih prog na Kaninskem pogorju.
Smučarje, pohodnike, gornike in druge izletnike (na kaninskem smučišču je bilo tega dne okoli tisoč ljudi) smo med akcijo opozarjali na številne dodatne nevarnosti v visokogorju v tem letnem času. Posebej smo jih opozarjali na nevarnost zdrsov in snežnih plazov, saj je v gorah še veliko snega, in jim svetovali, kaj lahko storijo, če bi se znašli v težavah, kaj morajo vedeti, preden se odpravijo na pot, kakšna je ustrezna oprema ipd. Svetovali smo jim tudi, kako naj zaščitijo svoje premoženje (npr. smučarsko opremo) pred tatvinami.

V zadnjih letih je namreč čedalje več ljudi, ki želijo aktivno preživljati svoj prosti čas v gorah tudi pozimi. Pri tem pa je treba upoštevati, da so pozimi dnevi krajši, planinske koče večinoma zaprte, poti so bodisi zasnežene, pogosto poledenele, markacije le redko vidne, varovala (klini in jeklenice) pa večinoma pod snegom. Marsikje grozijo tudi snežni plazovi (nevarnost snežnih plazov v visokogorju je bila to soboto 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici). Glavni vzroki za najtežje nesreče v gorah so: padajoče kamenje, zdrs, plezanje kljub slabim vremenskim razmeram, zdrs na snegu, padec pri plezanju itd.

Na to, da je smučanje zunaj urejenih prog zelo nevarno, smo v okviru sobotne preventivne akcije opozorili sedem smučarjev, ki so naše opozorilo tudi upoštevali. Poškodb med smučarji, ki bi jih obravnavala policija, ni bilo, smo pa pri šestih smučarjih preverili, ali vozijo pod vplivom alkohola. Smučarji namreč ne smejo smučati, če so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Sicer pa smo policisti novogoriške policijske uprave v letu 2010 obravnavali 11 gorskih nesreč, v katerih so 4 osebe izgubile življenje, 5 oseb je bilo hudo telesno poškodovanih, 2 osebi pa sta se laže telesno poškodovali. Letos januarja pa smo že obravnavali primer pogrešanega alpinista na območju Vršiča. Policisti gorske enote smo bili vključeni tudi v iskanje dveh alpinistov, ki sta v marcu sestopala z vrhov Travnika in Šita; za enega od njiju se je sestop končal tragično. Obravnavali pa smo tudi smrt turnega smučarja, ki se je ponesrečil med smuko po južnem grebenu Jalovca.

Tudi tokratna preventivna akcija je bila pri smučarjih in drugih obiskovalcih gora dobro sprejeta, saj navzočnost policistov prispeva k večji varnosti in redu v visokogorju v vseh letnih časih.
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije