Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Neupoštevanje vremenskih razmer

28.03.2011

                    Foto: Gorska enota PU Nova Gorica

 

torek, 29. marec 2011, ob 05:27, Boris Štupar, ogledov: 1057

24ur.com: ... v gorah vodi v nesreče

Gorska enota novogoriške policije je s preventivo akcijo na Kaninu želela opozoriti na nevarnosti v visokogorju. Nesreče se namreč pogosto zgodijo, saj obiskovalci niso dovolj pripravljeni in ne upoštevajo vremenskih razmer.

Vedno več ljudi zahaja v gore tudi v zimskem času, ko je treba upoštevati težje razmere, predvsem sneg, led, krajše dneve, mraz in tudi to, da so gorske koče večinoma zaprte. Novogoriški policisti so zato na Kaninskem pogorju izvedli preventivno akcijo z namenom, da bi zagotovili splošno varnost. Pomemben cilj akcije je preprečevanje nesreč v gorah z neposrednim vključevanjem in izvajanjem nalog policijske Gorske enote.

V soboto je na Kaninu smučalo približno tisoč ljudi, ki so akcijo dobro sprejeli. Gorski policisti so jih želeli opozoriti na številne nevarnosti v visokogorju. Poseben poudarek je bil na snežnih plazovih. Obiskovalcem so nudili nasvete, kaj storiti v primeru, če bi se znašli v težavah in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot.

Policisti so v zvezi s smučanjem izven urejenih prog opozorili sedem smučarjev, ki so opozorilo upoštevali. Sicer so policisti opravljali tudi naloge v zvezi s preprečevanjem premoženjskih kaznivih dejanj. Izvedli so tudi poostren nadzor glede smučanja pod vplivom alkohola.

V letošnji zimski sezoni so sicer novogoriški policisti obravnavali 11 gorskih nesreč, v katerih so štiri osebe izgubile življenje. Pet oseb je bilo huje poškodovanih, dve pa le lažje.
Glavni vzroki nesreč v gorah so padajoče kamenje, zdrsi, plazenja v neugodnih vremenskih razmerah itd.

eXTReMe Tracker