Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 28.03.11

Bilten URSZR: 28.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

 

ponedeljek, 28. marec 2011, ob 09:54, Dušan Škodič, ogledov: 884

Pokaži objave o reševanjih GRSPoškodba na Dražgoški gori - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 18.23 si je pod Dražgoško goro v Železnikih občan poškodoval nogo in ni mogel sestopiti v dolino. Reševalci GRS Škofja Loka so ponesrečencu na kraju nudili prvo medicinsko pomoč in ga s pomočjo vakuumske blazine prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga v oskrbo prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Nekoliko več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji. Ob morju bo pihal šibak jugo.
V torek bo dež ponehal, čez dan se bo delno zjasnilo. Zapihala bo šibka burja.
V sredo in četrtek bo precej jasno, v četrtek popoldne bo v severni Sloveniji občasno več oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v soboto še večinoma sončno in toplo, v nedeljo pa oblačno in megleno brez omembe vrednih padavin. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala.V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 400 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 100 cm.
Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega, a so prisojna pobočja kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je še suh in mehak. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje. Plaz se lahko sproži ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Predvsem zjutraj in dopoldne je tudi nevarnost zdrsov na spihanih mestih.
V ponedeljek bo oblačno in megleno z manjšimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Zapade lahko še do 5 cm snega. V torek se bo postopno zjasnilo.
Lavinske razmere se do srede zjutraj ne bodo dosti spremenile.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker