Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 26.03.11

Bilten URSZR: 26.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

sobota, 26. marec 2011, ob 11:58, Dušan Škodič, ogledov: 812

Pokaži objave o reševanjih GRSČeški jadralni padalec ... - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 17.05 je nad vasjo Šmihel v občini Nova Gorica strmoglavil češki jadralni padalec. Na kraj dogodka so odšli člani HRI Nova Gorica in reševalci Postaje GRS Tolmin. Nepoškodovan padalec se je rešil sam, tako da posredovanje reševalcev ni bilo potrebno.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo v zahodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo dopoldne še povečini sončno. Popoldne se bo od severa oblačnost povečala in predvsem v severni Sloveniji bodo manjše, krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter.
V nedeljo bo pretežno oblačno. Ponekod bo občasno rahlo deževalo, meja sneženja se bo zjutraj le na severovzhodu prehodno spustila do okoli 1000 metrov nad morjem. Padavin bo malo. Še bo pihal jugozahodni veter.
V ponedeljek bo oblačno. Občasno bo rahlo deževalo, nekoliko pogosteje v zahodni in južni Sloveniji.
V torek zjutraj bo dež povsod ponehal in čez dan se bo delno zjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah zadnja dva dni sončno in razmeroma toplo vreme. Ledišče se je do danes dvignilo na nadmorsko višino okoli 2600 metrov. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, ponoči je pomrznila.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 410 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 110 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega, a so prisojna pobočja kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je še suh in mehak. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje. Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg zmehča in zato se poveča možnost, da sprožite snežni plaz. Plaz se lahko sproži ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom.
Predvsem zjutraj in dopoldne je tudi nevarnost zdrsov na spihanim mestih ter nižje, kjer prejšnji teden ni snežilo.
V soboto bo še večinoma suho in razmeroma toplo, ledišče se bo spustilo nekoliko nižje. V nedeljo bo oblačno in občasno bodo manjše padavine. Snežilo bo nad okoli 1000 metrov, na zahodu celo višje, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. Padavin ne bo prav veliko. Zapade lahko do okoli 10 cm snega, ki pa ne bo dosti vplival na možnost proženja snežnih plazov.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker