Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lovec ustrelil medveda Dina

Primorski dnevnik: Kosmatinec je lani zaslovel v Italiji in na svetovnem spletu.

Lovec je v bližini Vrhnike ustrelil medveda, kar samo po sebi ne bi bila novica. Strel pa je močno odjeknil, ker ni šlo za navadnega medveda, temveč za »medijsko zvezdo« po imenu Dino (tako so ga v Italiji poimenovali po pisatelju Dinu Buzzatiju). Dino je leta 2009 prek trbiškega gozda prišel v Italijo in nadaljeval pot do Trenta, kjer so ga opremili z ovratnico, da bi nadzorovali njegovo gibanje po ozemlju. V severni Italiji je zaslovel predvsem lani spomladi, ko je plenil po posestvih pri Asiagu v pokrajini Vicenza, kjer je pobil 14 oslov. Tamkajšnji mediji so pozorno spremljali posledice Dinovih vdorov, na spletnem omrežju Facebook je celo nastala skupina Dinovih oboževalcev. 2. junija so ga zadnjič posneli pri Trbižu, nato pa izgubili vsakršen stik. Gozdna straža je sumila, da so ga v Italiji ubili divji lovci, kar ni bilo res, zdaj pa so italijanski mediji zabeležili njegovo dejansko smrt. Do nje je prišlo 15. marca pri Vrhniki. Medvedi se namreč pomikajo po zelo obsežnih ozemljih in včasih prehodijo na stotine kilometrov. Šlo je za zakonit odstrel med redno lovsko sezono. V Sloveniji ocenjujejo, da je medvedov najmanj 450.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika


Primorski dnevnik - Bi Dino v vsakem primeru poginil?             26.03.2011

Ustreljenega medveda je dušila ovratnica

Medveda Dina, ki ga je 15. marca ustrelil lovec pri Vrhniki, so leta 2009 v Italiji opremili z ovratnico, da bi nadzorovali njegovo gibanje po ozemlju.Medvedi se namreč pomikajo po zelo obsežnih ozemljih in včasih prehodijo na stotine kilometrov. Novico o smrti je tiskovni agenciji Ansa posredovala italijanska državna gozdna straža, ki je informacijo prejela od slovenskih kolegov. Genetska analiza je potrdila, da je ubiti medved Dino. Šlo je za zakonit odstrel med redno lovsko sezono, lovec pa naj bi se opravičil in povedal, da ovratnice ni videl. V Bellunu, kjer je bil Dino prava maskota, so se domačini jezili na slovenskega lovca, italijanska gozdna straža pa je posredovala informacijo, da ni kriv. Ovratnica je bila namreč v bistvu nevidna, ker je bila preozka in se je vrezala v medvedovo meso. Ko ga je lovec zagledal, je Dino zaradi bolečin butal z glavo ob drevo, saj naj bi ovratnica povzročila infekcijo in ga počasi dušila. Trpel je in možno je, da bi zaradi tega poginil. Italijanska gozdna straža sumi, da je njegove bolečine povzročila Pokrajina Trento, saj naj bi njeno osebje leta 2009 nataknilo ovratnico premlademu medvedu, ki je še rastel, poleg tega pa naprava z radijskim oddajnikom ni imela sistema »drop-off«, s katerim bi se sama odpela in odpadla, ko bi medveda preveč stiskala za vrat.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

25.03.2011


Montagna TV: Slovenija, ubil medveda Dina

... M5 je bil v Italiji, v čast Dina Buzzatija, krščen za medveda Dina. Po italijanskih gorah se je potepal od leta 2009. Čeprav je sprožilo s svojimi pokoli paniko v številnih občinah, od Trentina di Cadore do planote Asiago, so bili mnogi njegovi zvesti pristaši. Tako zelo, da so strani na socialnih omrežjih, posvečene njemu.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije