Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ali ste vedeli, da ...

Vecer.si 24.03.2011

Narcise na Golici

 Narcise na Golici (Renata Škrjanc)

četrtek, 24. marec 2011, ob 09:39, Bruno Fras, ogledov: 918

Večer, Vrt, narava, gore: ... alpski svizec, ki ga uvrščamo med glodavce, tehta do osem kilogramov, ima velike oči, majhne uhlje, dolge kremplje in kratek rep.

Živi v skupnostih po okrog deset članov na družino (trop). Prehranjuje se z rastlinami, ki jih dnevno potrebuje okrog en kilogram, mlajši svizci nekoliko manj. Svizci, ki se nahajajo na travnikih od sredogorja do visokogorja, zimo prespijo. Prezimovališče si najdejo od dva do pet metrov pod površjem (skopljejo ozke globoke rove), kjer preživijo skoraj polovico leta. Med zimskim spanjem jim pade telesna temperatura na manj kot pet stopinj Celzija. Že kmalu, ko se prebudijo iz zimskega spanja, se parijo. Samice ponavadi skotijo od tri do pet slepih neporaščenih mladičev, a ne več kot trikrat v življenju.

... se gorska narcisa ali po latinsko Narcissus poeticus radiiflorus v Sloveniji nahaja na pobočjih Golice, Slavnika, Vremščice, v okolici Kočevja in ponekod v Prekmurju. Prepoznamo jo po rdeče obrobljenem pestiču in posameznih cvetnih listih bele barve.

eXTReMe Tracker