Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 23.03.11

Bilten URSZR: 23.03.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

sreda, 23. marec 2011, ob 09:31, Dušan Škodič, ogledov: 604

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo in četrtek bo jasno.
V petek bo pretežno jasno, popoldne se bo v hribovitih krajih zahodne Slovenije
zmerno pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.
V soboto bo v zahodni Sloveniji že bolj oblačno, zvečer bodo ponekod manjše padavine. Drugod bo povečini sončno. Malo hladneje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Nadaljuje se sončno vreme. V višinah je dotekal toplejši zrak. Ledišče se je do danes dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 metrov. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala. Na osončenih legah se je sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 420 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 120 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih še do 10 cm snega. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je sneg še suh in mehak. Nižje, kjer je deževalo, je sneg pomrznjen in tudi poledenel. Veliko je zametov.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju večinoma 2. stopnje. Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje.
Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg zmehča in zato se poveča možnost, da sprožite snežni plaz. Plaz se lahko sproži ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Predvsem zjutraj in dopoldne je tudi nevarnost zdrsov na spihanim mestih ter nižje, kjer prejšnji teden ni snežilo.
Do petka bo sončno in še malo toplejše vreme. Snežna odeja se bo še naprej
preobražala in počasi stabilizirala. Krepila se bo površinska skorja. V senčnih legah bo sneg ostal večinoma suh.

eXTReMe Tracker