Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 24.03.11

ŠZL - Žiga Černe: Pohodi, turna smuka, kolesarjenje ...

Pohod okoli Gradiškega jezera
Malo naprej od Lukovice, se pri vasi Gradišče nahaja umetno jezero, ki so ga zgradili za zadrževanje hudournikov ob štajerski avtocesti, okoli njega pa vodi sprehajalna makadamska pot. Dolga je nekaj več kot štiri kilometre, na materinski dan pa članice Društva podeželskih žena Lukovica že tradicionalno pripravijo pohod po njej. V petek, 25. marca bo zbor na parkirišču ob jezeru, hoje pa bo za največ eno uro. Na cilju bo vsaka udeleženka dobila nagelj, za vse pa bo poskrbljeno s kulturnim programom, zagotovo pa ne bo zmanjkalo hrane, pijače in zabave. Informacije: 01 723 56 50, dpzlukovica@gmail.com.

Turno-smučarski vikend na Komni
Napovedali smo že, da boste letos lahko dodobra spoznali Triglavski narodni park, če se boste le udeleževali izletov z njihovimi vodniki. Ta konec tedna vas bo Iztok Butinar vodil na sibirski konec Slovenije. Zbor zanj bo ta petek, ob 15. uri na parkirišču pod Savico, na koncu Bohinja. Prvi dan boste opravili le turo do planinske koče na Komni, v soboto in nedeljo pa vas čakata dva turna smuka po nezahtevnih terenih. Priporočljiva je oprema za zimske razmere (tudi dereze, cepin, plazovna žolna, plazovna sonda in lopata). Vabljeni so začetniki, kot tudi izkušeni turni smučarji. Sodelovanje vas bo stalo 25 evrov za vodenje ter dodatno še za prenočevanje in prehrano. Informacije: 040 881 125, www.tnp.si.

Pohod po poti Srečka Kosovela
Iz visokogorja pa na precej toplejši Kras, ki bo to nedeljo dobesedno okupiran z rekreativci. Med drugim bo v Sežani in čezmejni širši okolici potekal že tradicionalno največji kraški dogodek – Mali kraški maraton. Na njem bo nastopilo več kot tritisočtristo velikih in malih tekačev, če pa ne boste med njimi (prijave so odprte le še za najmlajše), se v sklopu dogodka lahko udeležite pohoda od Sežane do Tomaja. Zbor bo na prizorišču maratona, pri sežanskem stadionu, pred pol enajsto. Prva postaja pohoda bo Ljudska univerza, kjer je bil Srečko Kosovel rojen, do cilja pa boste šli po lahki in zložni poti pod Taborom, skozi Šmarje in čez gmajno mimo nekaterih znamenitosti in ostankov zgodovine. Vse skupaj boste noge obrabljali tri ure, po ogledu Kosovelove hiše pa vas bodo nazaj prepeljali z avtobusom. Zaradi svoje nezahtevnosti je pot primerna prav za vse, tudi tiste ki se s pohodništvom šele seznanjajo, pa tudi za družine. Prijavnine ne bo. Informacije: 05 730 01 14, www.kraskimaraton.com.

Pohod po poteh miru
Na mirnih in neokrnjenih predelih kraške planote, kjer je nekoč divjala Prva svetovna vojna, še po skoraj stoletju stojijo vidni ostanki časov Soške fronte: poti, vojaške ceste, ostanki železnic, strelski jarki…, pokopališča. Za obisk vseh bi potrebovali več dni, v nedeljo pa vam bodo pokazali en delček nad goriško pokrajino. Izhodišče bo na parkirišču »Pri Vrhu« ob regionalni cesti Miren-Opatje selo, start od tam pa ob 9. uri. Na voljo bosta dve trasi: 6 in 11 kilometrov, zmerne a razgibane hoje pa bo za dve oziroma tri ure (krajši pohod bo primeren tudi za otroke). Med potjo bodo pripravili okrepčevalnice, ob zaključku pa vam bodo postregli z golažem in polento. Informacije: 041 889 779, 031 334 347, www.potimirunakrasu.info.

Brstovška koloosmica
Gorskokolesarsko sezono, s prvo letošnjo akcijo iz sklopa Slovenija kolesari, to nedeljo odpirajo v Brestovici pri Komnu. Pripravili bodo čezmejno turistično odkrivanje našega in zamejskega Krasa, ki bo pospremljeno s čudovito panoramo Tržiškega zaliva in Julijskih Alp. Vse to boste spremljali na 27 kilometrov dolgi progi, ki bo speljana po kolovozih in stezah. Zato aktivno udeležbo boste potrebovali gorsko ali treking kolo ter seveda vsaj še zaščitno čelado. Startali boste pri vaški šoli v Brestovici ob 10. uri, vmesni postanek z okrepčilom bo na kraški osmici na italijanski strani, zaključek pa na Šparglijadi na izhodiščni točki. Vsak prijavljen dobi majico, dvakrat malico in večkrat napitke. Informacije: 031 670 760, www.brestovica.com.

Po poti sedmih kalov
Nedeljo si lahko naredite lepo tudi s pohodnim spoznavanjem lepot Repentabora, z nekaj kulture, kulinarike in med drugim tudi s pokušino domačih vin. Začetek bo ob 13. uri v Dolu pri Vogljah, pred Vaškim domom, čaka pa vas približno tri in pol ur dolgo nezahtevno potepanje po kraški pokrajini, od Vogelj, preko Repna in Cola ter Tabora na italijanski strani in nazaj v Dol. Ogledali si boste tudi sedem različnih kalov, ki so bili nekdaj edini vodni vir na Krasu. Po prihodu nazaj, boste druženje lahko nadaljevali na družabnem srečanju, kjer boste lahko dobili tudi joto in potico, na sejmu pa si kupili med, zelišča, unikatne kamnoseške izdelke iz naravnega kamna. Pripravili vam bodo še kulturni program in zaplesali pa boste ob prijetni glasbi. Informacije: 05 734 18 28, ljubo.vidmar@siol.net.

Kulinarični pohod med solinami
Vonj morja, okusi Istre, barve pomladne narave in gibanje je dobitna kombinacija na pohodu od sečoveljskih, do strunjanskih solin. Start bo na parkirišču pred Marino Portorož v Luciji med 9. in 11. uro, šli pa boste čez Formo vivo (razstava kipov na prostem letos praznuje 50 let) proti solinam v Seči in od tam ob morju ter skozi predor proti Strunjanu. Pot bo dolga 12 kilometrov, ob njej pa bodo številne z istrskimi dobrotami obložene stojnice. Poleg največjih solin na Jadranu in tradicionalnega solinarskega rituala za srečo »Solinado«, boste lahko videli še izdelavo čolnov na star način, ne nazadnje pa tudi strunjansko cerkev, kjer se je pred 499 leti prikazala Marija in ogromen križ, ki bdi nad Mesečevem zalivom. Morda pa spodaj zagledate tudi kakšno morsko deklico. Pohod boste zaključil v Strunjanu s porcijo bobičev (istrska mineštra s koruzo). Razdelili bodo tudi eno tono soli. Prijavnina bo 15 evrov. Če pa boste v Portorožu ali kje blizu že v soboto, se udeležite ogleda Pirana z baklami in kuharske delavnice. Informacije: 041 72 42 62, www.skid.si.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije