Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Anno Domini 1511«

500-letnica največjega potresa na Slovenskem, bo v kraju njegovega domnevnega epicentra -  Idriji, obeležena s strokovnim posvetom, občasno razstavo "Anno Domini 1511" in reševalno vajo "Potres Idrija 2011".

V letu 2011 mineva 500 let od največjega potresa na Slovenskem. Zaradi velike časovne oddaljenosti in redkih arhivskih podatkov so podrobnosti tega dogodka še vedno nepojasnjene. Ob tem se porajajo različna vprašanja. Ali je bil potres dejansko tako katastrofalen, kot smo mislili doslej? Idrija je bila v tem času komaj nastajajoče naselje.Ali je poplava, do katere je prišlo zaradi zemeljskega plazu, ki ga je sprožil potres, res za več let zaustavila proizvodnjo živega srebra? Zakaj in kako prihaja do potresov, kaj v zvezi s tem pojasnjuje tektonika plošč? Na vsa ta vprašanja nam bodo poskušali odgovoriti v soboto.
Strokovni posvet bo v soboto, 26. marca, od 10. do 13. ure na gradu Gewerkenegg v Idriji. Organizatorji simpozija so Občina Idrija in Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU. Soorganizatorji pa še Rudnik živega srebra Idrija, d. o. o. - v likvidaciji, ARSO - Urad za seizmologijo in geologijo, Mestni muzej Idrija, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje pri Ministru za obrambo in Arhiv RS.

Vsebinsko razširjeno, interdisciplinarno in sodobno zasnovano razstavo, »Anno Domini 1511«,  so v Razstavišču Nikolaj Pirnat pripravili Mestni muzej Idrija, Rudnik živega srebra Idrija d.o.o. v likvidaciji v sodelovanju z ARSO - Uradom za seizmologijo in geologijo, Arhivom Republike Slovenije, Univerzo v Trstu, Oddelkom za geoznanosti in Prirodoslovnim muzejem.

Razstavo bo v soboto 26. marca, ob 13. uri odprl dr. Roko Žarnić, minister za okolje in prostor, in bo na ogled do 10. maja 2011 vsak dan od 9. do 18. ure.



Prostovoljno gasilsko društvo Idrija in Občinski štab Civilne zaščite organizirata vajo pripravljenosti in usposobljenosti enot za zaščito in reševanje – »Potres Idrija 2011«. Na vaji, ki bo potekala v starem mestnem jedru, bo sodelovalo 200 reševalcev iz 22 enot - od gasilskih društev, policije, gorske reševalne službe, vodnikov reševalnih psov, Rdečega križa, Zdravstvenega doma Idrija, Doma upokojencev Idrija, Psihiatrične bolnišnice Idrija, rudniških reševalcev, jamarjev in tabornikov, do radioamaterjev ter najmanj 100 poškodovanih oseb.

Ob zaključku reševalne vaje bo vse prisotne nagovorila dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo.

Vir: Mestni muzej Idrija 

 

 




Več o dogodku


ARSO / G-L: Potres 26. marca 1511
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije